Начало Свят АФП: България е ключов фактор за спирането на трафика на мигранти към...

АФП: България е ключов фактор за спирането на трафика на мигранти към Великобритания

39
мигранти

България играе важна роля при спирането на потока от мигранти, които се опитват да достигнат Великобритания.

Това беше отбелязано в репортаж на френската AFP относно състоянието на миграционния поток през България.

Според агенцията границата „Капитан Андреево“ е едно от най-натоварените места в Европа и е съсредоточено място за внимание.

Въпреки че това местоположение е на над 2500 км от Ламанша, то има критично значение за преминаването на мигранти към Европа. Великобритания се бори със записен брой мигранти без документи, които минават с малки лодки. Открити са, че често пътят им включва „Капитан Андреево“.

През последната година властите са запечатали гумени лодки, моторни катери и камиони, които се движат към Западна Европа. През края на 2022 година британските органи се свързаха с България, за да се предотврати влизането на малки лодки, използвани в рискови пътувания, в Европейския съюз, съобщава AFP.

Митничарите, с подкрепата на специално обучени кучета, проверяват стотици камиони, пътуващи на Запад през границата „Капитан Андреево“ всеки ден след сканиране с рентгенови уреди. Според служителите, специфичната форма на двигателите на лодките е лесно разпознаваема, а във времето те стават по-добри в откриването на надуваеми лодки в раниците.

Британските органи изпратиха специално обучено куче, което да открива миризмата на гума. Освен това осигуриха около 1,4 милиона евро за обучението на персонала и за предоставяне на оборудване, включително дронове за наблюдение.

При посещението си в София през февруари, британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че партньорството с България е ключово за спирането на „незаконната… ужасна търговия с хора“, като подчерта, че „много хора губят живота си“.

Великобритания започна подобно сътрудничество и с Франция.

„Политически гледано, това е сериозен проблем“, особено след като през 2016 година Великобритания реши да напусне Европейския съюз, каза Нандо Сигона, експерт по международна миграция в Бирмингамски университет.

„Едно от обещанията на Брекзит беше да се възстанови контролът върху границите на Обединеното кралство“, добави той пред AFP.

През първото тримесечие на 2024 година британските органи са обработили 5373 мигранти, които са пристигнали на южния бряг на Англия след като преминали през Ламанша с малки плавателни съдове. Това представлява около 42% увеличение спрямо предходната година, показват данните на британското министерство на вътрешните работи.

От началото на годината поне седем мигранти, включително седемгодишно момиче и 14-годишно момче, загубиха живота си, като се опитваха да достигнат Англия. През 2023 година към Ламанша са пристигнали общо около 30 000 души. Голямата част от тях са от Афганистан, Иран, Турция, Еритрея и Ирак.

Споразуменията на британското правителство с няколко европейски държави, особено с Албания, които доведоха до съществено намаляване на пристигащите от Балканите, „имат известен ефект,“ по думите на Сигона.

Въпреки това, „каналджийските мрежи са много устойчиви и продължават да откриват и проследяват други източници на лодки,“ добави той.

„Не можете да решите проблема, като се борите само с последиците“, заяви Николай Познер, говорител на френската група за помощ „Утопия 56“, като отбеляза, че тези лодки се появиха за първи път през 2018 г., когато контролът на границите беше затекъл.

Още международни новини – четете тук

предишна статияСъд оправда Костадинов за лъжи по време на пандемията: Това не довело до паника сред населението
следваща статияДаниил Медведев: "Има много несправедливи неща в живота"