Начало Водещи Афганистанец стана герой, опълчил се срещу терориста от Нова Зеландия

Афганистанец стана герой, опълчил се срещу терориста от Нова Зеландия

1134
Абдул Азис, Нова Зеландия
на снимката: Абдул Азис

 

48-годишният афганистанец Абдул Азис беше обявен за герой в Нова Зеландия, след като се оказа, че е предотвратил смъртта на много хора по време на стрелбата срещу джамии в Крайстчърч. Той започнал игра на котка и мишка със стрелеца, преди да успее да го прогони.

Когато нападателят тръгнал към джамията, разстрелвайки всички на пътя си, Абдул Азис не се скрил. Вместо това взел първото нещо, което намерил – терминал за кредитни карти, изтичал навън и започнал да крещи „Ела тук!“.

Но Азис, чиито четирима синове и мнозина други остават в джамията, докато той се изправя лице в лице със стрелеца, казва, че всеки би направил същото.

Брентън Тарънт убива 50 души, след като напада две джамии – най-смъртоносната масова стрелба в модерната история на Нова Зеландия. 41 от жертвите убива в джамията Ал Нуур преди да измине 5 километра през града и да атакува храма Линууд, където разстрелва още хора.

Срещу 28-годишния десен екстремист беше повдигнато едно обвинение, а съдията заяви, че се очакват и още.

Латеф Алаби, имамът на джамията Линууд каза, че броят на загиналите е щял да бъде много по-голям, ако не е бил Азис. Алаби чул глас отвън около 1.55 след обяд, спрял молитвата, която водел и погледнал през прозореца. Видял мъж с черно военно облекло и шлем, който държи голямо оръжие. Предположил, че е полицай. След това видял две тела и чул стрелецът да крещи обидни думи.

„Разбрах, че е нещо друго. Това е убиец“, казва имамът.

Изкрещял на молещите се повече от 80 души да залегнат. Те се поколебали, но тогава прозвучал изстрел, пръснал се прозорец и човек паднал на земята. Хората започнали да разбират, че е истинско.

„Тогава този наш брат излезе. Тръгна след него и успя да го разсее. Така ние бяхме спасени“, казва Алаби като си припомня какво е направил Азис. „Ако терористът беше успял да влезе в джамията, всички щяхме да сме си заминали“.

Азис изтичал навън с викове, за да разсее нападателя. Тарънт обаче се върнал до колата си, за да вземе друго оръжие, а Азис хвърлил по него терминала за кредитни карти.

Тогава чул двамата си най-малки синове на 11 и 5 години да го молят да се върне вътре при тях и да се скрие.

Стрелецът обаче се обръща и открива огън. Тогава Азис започва да бяха на зиг-заг между колите, паркирани пред джамията. Така нападателят не успява да го уцели. Азис вижда какво Тарънт е забравил и го взима – прицелва се и натиска спусъка. Но оръжието е празно.

В този момент екстремистът се връща за втори път до колата си, вероятно да вземе още едно оръжие.

„Когато стигна до колата си, точно бях хванал оръжието и го хвърлих по прозореца му като стрела. Той се пръсна“, казва Азис. И от това са и охлузванията, които е получил.

Стрелецът го ругае, крещи, че ще убие всички. Но подкарва колата си, а Азис хуква да го преследва по улицата, преди нападателят да направи обратен завой и да избяга от мястото. На кадри от момента се вижда как полицай успява да спре колата и да извлече заподозрения от нея.

Роден в Кабул, Азис се е превърнал в бежанец още като дете и живее повече от 25 години в Австралия, преди да се премести в Нова Зеландия преди 2 години.

„Бил съм в много държави и тази е една от най-красивите и най-мирните“, казва той. Не се страхувал, когато се изправил срещу стрелеца. Признава, че все едно е бил на автопилот. И вярва, че Бог, Аллах не му е отредил този момент, за да умре.

предишна статияПарис Джаксън в Туитър: Не съм се самоубила
следваща статияСъобщиха датите на излизане исериите на последния сезон на „Игра на тронове“