Начало Водещи Атаките на Радев срещу правителството целят да съхрани цялата изпълнителна власт в...

Атаките на Радев срещу правителството целят да съхрани цялата изпълнителна власт в услуга на Кремъл.

154
Евгений Кънев
Евгений Кънев

Радев напада парламента, твърдейки, че няма легитимност за промените в Конституцията.
Политически анализатор оправдава неговите действия, твърдейки, че той има право да се намесва, защото с ДП и ББ не можем да измамим никого в Европа, както и че само той защитавал интересите на България в ЕС в партньорство с държавите от Източна Европа.

Социолог атакува Европа за лицемерието й във връзка с Шенген. Общото между тримата е, че са известни фигури, които манипулират обществото, като използват неговото незнание за функционирането на демокрацията – в полза на Русия.

Парламентът придобива легитимност чрез парламентарни избори, проведени според закона. В допълнение, Конституцията ясно определя с какво мнозинство може да бъде изменена.

Аргументът за ниска популярност в социологически изследвания или при ниска избирателна активност може да се използва срещу президента.

Откакто е избран, всички партии, които го подкрепиха без ИТН, се отдръпнаха, рейтингът му постоянно пада, а неговата партийна дейност е съсредоточена върху създаването на скандали и напрежение с атаки срещу премиера – независимо кой е той – , управляващата партия и парламента, което отблъсква хората от участието в политическия живот.

Несполучливият му опит да предотврати съставянето на кабинет чрез активно мероприятие на неговите служби е всъщност директна атака срещу парламентарната република с цел да задържи изпълнителната власт в обслужване на Кремъл.

Светлят пример в подкрепа на това са: официалният договор с Боташ с милиарди неустойки, за да продължи продажбата на руски газ; липсата на уведомление до ЕК, за да не може да се облага Лукойл с данък върху печалбата; опитът за спиране на алтернативни доставки на ядрено гориво, както и възобновяването на АЕЦ Белене и т.н. – до яростна съпротива срещу помощта за Украйна.

Пеевски скочи срещу Румен Радев: Президентът се опитва да обърка посоката на България. Да си прочете правомощията!

Опитите на известна политическая анализаторка да го защити, като ни заплаши с Европа, също са безполезни, защото за Европа е важно съдържанието на конституционните промени, а не кой е гласувал за тях.

Текущите промени позволяват преустановяване на статуквото в съдебната власт, но това ще зависи от състава на новия ВСС – както вече съм писал, мафията се интересува не толкова от законите, а кой ще ги прилага.

Има ли нужда България да бъде в отбор с Унгария и Словакия, за да защитава интересите си – странно е да се коментира тази тема.

Трябва да се отбележи, че това е новата насока за лансиране на тези от политически спектър от социалисти до консерватори сега. Вместо Русия и Путин, “Източна Европа” е съкращение за приятелите на Кремъл Орбан и Фицо, плюс сръбския Вучич.

Като добавим Ердоган – почти ще покрием целия международен календар на Радев.

В тази група са и други политици като Копейкин, Нинова, Тошко, Волгин, Шкварек и различни социал-популисти.

Към тази група се присъединяват и някои популярни социолози, които продължават антиевропейската пропаганда, обвинявайки Европа, че не ни пуска в Шенген. А ние – виждате ли – откака изпълнихме техническите изисквания.

Но на първо място, не Европа (има няколко решения за допуска ни на ЕП), а като цяло Нидерландия (Австрия явно не се включва).

Освен това, Шенген не се ограничава само до технически изисквания за граници, а включва и взаимно доверие между институциите, което непрекъснато ни липсва – няма(ше) адекватно законодателство, не са съдени политици, не са взети основни мерки срещу българската престъпност в Нидерландия (освен отстрелването на Самоковеца в Амстердам, малко известни у нас са подвизите на бг банди за източване на социалните им фондове).

Александър Симидчиев, ПП-ДБ: Не е работа на парламента да се меси в „Пирогов“

Повече от десетилетие преди 1-ви март 2012 г, нидерландският премиер Рюте в Европарламента казва, че България няма да бъде допусната в Шенген, докато не представи доказателства за върховенство на правото, резултати с борбата с корупцията и организираната престъпност и независима съдебна власт”.

На въпрос колко дълго Нидерландия може да отстоява такава позиция, Рюте отговаря:
“Колкото е нужно”.

В крайна сметка обаче, нищо не пречи да бъдем приети в Шенген, най-не последно поради геополитически причини. Също така, промените в законите и европейско начело на правителството ни помагат.

Това е последователността на правилата на демокрацията. Трудно е, когато не ги разбирате и искате да решавате проблемите на казармен начин.

Коментарът е публикуван във Фейсбук профил на Евгений Кънев.

Още коментари – четете тук

предишна статияТаксата за преноса на руски газ през България отпада
следваща статияАкад. Денков: Преговорите за Шенген не са приключили