Млечен път, галактика

Учените, използващи радиотелескопа MeerKAT в Южна Африка, за първи път успяха да наблюдават най-отдалечените райони на Вселената с резолюция, която им позволява да виждат галактики с големина на Млечния път. Публикация за това е достъпна на arXiv.org.

Галактиките в цялата вселена образуват звезди през последните 13 милиарда години. Но повечето звезди са родени преди 8 и 11 милиарда години, в епоха, която астрономите наричат „космическо пладне“.

Учените едва сега започват да изучават такива отдалечени обекти. Мощни телескопи, като например SALT, разположен в пустинята Кару в Република Южна Африка, улавят много далечни галактики, но младите звезди са до голяма степен скрити за тях от газови и прашни облаци. Радиотелескопите са способни да виждат ярки звездни клъстери през прах, но досега не бяха достатъчно чувствителни, за да открият сигнали от далечни галактики, подобни на Млечния път, които са отговорни за по-голямата част от образуването на звезди във Вселената.

Наскоро с помощта на радиотелескопа MeerKAT на Южноафриканската радиоастрономическа обсерватория (SARAO) беше получено първото изображение, което позволява да се разграничат такива обекти.

Комплексът MeerKAT представлява набор от 64 14-метрови радиотелескопа, разположени в района на Карнарвон (Южна Африка). Това устройство е пуснато с пълна мощност през 2018 г. и представлява най-големият и най-чувствителен радиотелескоп в Южното полукълбо и е част от грандиозния проект SKA (Square Kilometer Array).

Изображението, наречено DEEP2, обхваща площ от един квадратен градус небе близо до южния небесен полюс. Наблюденията, продължили общо около 130 часа, разкриха десетки хиляди галактики в космическия регион.

„За да направим тази снимка, ние избрахме зона в южното небе, в която липсват силни радиоизточници, чиято ярка светлина може да попречи на чувствителни наблюдения“, казва Том Маух, директор на научните изследвания, в прессъобщение на SARAO.

„Тъй като радиовълните пътуват със скоростта на светлината, това изображение е машина на времето за изучаване на образуването на звезди в далечни галактики за милиарди години“, казва друг автор на изследването Джеймс Кондън от Националната радиоастрономическа обсерватория в САЩ. „Тъй като само звездите с кратък живот, които са на по-малко от 30 милиона години, излъчват радиовълни, знаем, че изображението не е „замърсено“ от стари звезди. Радио светлината, която виждаме от всяка галактика, е пропорционална на скоростта на звездообразуването в определен момент.“

предишна статияНа някои им предстои вълнуващо пътешествие, други ще постигнат успехи днес
следваща статияАнтон Кутев: Нужен ни е млад лидер, който да рефрешне системата