Антон Кутев
На снимката: Антон Кутев
Антон Кутев е български политик от БСП. Народен представител от парламентарната група на Коалиция за България.
Роден е на 13 септември 1968 година в град София. Завършва специалност „Изкуствознание“ в Художествената академия. Учил е „Икономика на киното и телевизията“ в Московския киноинститут.
В периода от 2003 до 2007 година следва „Европейска публична администрация“ в Софийски университет.

 

 

Г-н Кутев, кое, според Вас, е най-важното събитие във вътрешнополитически план през отиващата си 2019г.?

Малко ми е трудно да преценя. Местните избори бяха изключително важно нещо за политиката. Освен това, раздвижванията на отношенията със Съединените щати и Русия, във външнополитически план, защото там има промени, които касаят Балканите и България. Така че, може би тези две неща бих откроил.

Тезата на БСП относно КПКОНПИ, че не трябва председателят да бъде избират от тези, които проверява, изглежда напълно логична и разумна. Защо повечето депутати не я подкрепиха – от страх или от неразбиране важността на проблема?

Защо има различни цели към законопроекта за КОНПИ и към самата комисия. Нашата цел беше все пак наистина да има реална борба с корупцията, но целта на управляващите очевидно беше това да не се случи и по някакъв начин да се контролират органите. За съжаление, считам, че това е най-големият недостатък на българската демокрация към момента – това, че за 30 години ние не се научихме да дадем възможност на правораздавателната система да работи.

По някакъв начин през цялото време се сблъскваме с едни и същи проблеми и те някак си, година след година продължават да съществуват и да се възпроизвеждат. Това е поредният показател за това. Видяхме, че изборът на Цацаров показа всичко, което им казвахме. Казахме, че няма как парламентът да избере някой, който да го контролира (всъщност, това е ролята на КОНПИ – да контролира властта, респективно парламента) при положение, че той няма интерес от това.  

Защо вътрешнопартийната Ви опозиция не спира да атакува ръководството на БСП, макар че изборните резултати на БСП се подобряват непрекъснато?

За съжаление, не съм съгласен, че резултатите непрекъснато се увеличават. Резултатът рязко нараснаха с избора на Румен Радев и това беше до голяма степен благодарение, освен на самия Радев, но и на Корнелия Нинова, която тогава внесе една определена надежда във всички граждани. Тогава ние постигнахме резултати, които бяха много по-големи от самата БСП. Оттам нататък числата започват да намаляват.

Сега сме напът да се затворим в твърдото ядро, което, всъщност е причината за вътрешнопартийните напрежения. Причината не е Корнелия Нинова. Идеята, че с оставката на ръководството нещата ще се променят, не е вярна. Ние трябва да променим изобщо политическата посока, в която вървим.

И това, според мен, е основанието за проблеми вътре. БСП трябва в много по-голяма степен да излезе от твърдото си ядро, трябва да се насочи към гражданските инициативи. Трябва да намери начин, по който, не просто да ги представлява и да яхва, а да създава граждански движения и да може реално погледнато да защитава интереси. Това е нещото, което ни достига в достатъчна степен.

Дошло ли е времето БСП да се социал-демократизира и да стане европейска лява партия или още в нея доминира носталгията по миналото и комунизма?

Това е един много тежък дебат в БСП, който се води отдавна вътре в партията и по никакъв начин не се води извън БСП. В края на краищата – дали социализъм, или социал-демокрация е сериозен въпрос.

Според мен, ние до голяма степен сме го решили в едно положение. За тези години БСП, първо тя направи огромен завой на времето с това, че се обърна към НАТО и ЕС. Нека да напомня, че ключовите решения – влизането в НАТО, влизането ни в ЕС – се взимаха по време на управление на левицата или с прякото й участие. Нека да напомня, че Сергей Станишев, като председател на партията, стана председател на Партията на европейските социалисти – най-високо издигнатият европеец в ПЕС. Тоест, нямам никакво съмнение, че процесът на интеграция на БСП към европейската левица е приключил и то много успешно.

Оттук нататък ние трябва да търсим новите измерения на лявото, които се търсят в цяла Европа. Виждаме какво направи Джереми Корбин на изборите във Великобритания – той излезе с едни крайно леви послания, които очевидно не бяха приети. Въпросът е кое е точно новото ляво и той стои с огромна сила пред БСП, и ние трябва да го решаваме.

Наскоро споменахте, че БСП се нуждае от нов и по-млад лидер. Какво смятате, че ще допринесе това за развитието на партията?

БСП е много зловеща и страшна партия от гледна точка на отношението си към лидерите си и по-специално бившите. Аз не искам да се включа в хора на тези, които за пореден път искат да затрият някакъв човек. Корнелия Нинова безспорно е човек с много качества и свърши много неща за партията през последните години. Когато говоря за нов, аз имах предвид, че приливът на доверие, подкрепата, която тя събуди преди 4 години, вече не е същият. Тоест ние имаме нужда от обновяване на образа.

Това не е атака срещу Корнелия, поне не от моя страна. Това е нещото, което може да донесе нова енергия в БСП, ако разбира се, се направи както трябва. Аз винаги съм казвал, че ако се прави промяна, то тя трябва да е отгоре-надолу, тоест трябва да го направи самата Корнелия.

Не някой да я сваля, просто ние трябва да намерим онзи човек, който да донесе онзи кредит на доверие и да събере партията около себе си. Това трябва да се случи и ще бъде само полезно. Дали ще стане? Трудно ще е. БСП, както и на всякъде, властта е обвързана с един куп механизми и зависимости. Но нека да видим какво ще стане. Аз продължавам да се надявам, че ние можем да рефрешнем системата, можем да дадем друг полъх и друга енергия в БСП.

 

предишна статияАстрономи за първи път видяха далечни галактики, приличащи на Млечния път
следваща статияПреговорите в Париж и апетита на Русия