Начало България Антоний Гълъбов: Политически проект на Кирил Петков би отслабил „Демократична България“

Антоний Гълъбов: Политически проект на Кирил Петков би отслабил „Демократична България“

858
на снимката: политологът доц. Антоний Гълъбов

Един нов политически проект, какъвто упорито се опитват да внушават в публичното пространство – както коментатори, така и политици, би имал опасен ефект върху „Демократична България”. В момента наблюдаваме твърде много политическо инженерство и твърде малко политика.

Показателно е, че електоралният профил на избирателите на ИТН и на ГЕРБ не се различават съществено. Кирил Петков в един от учредителите на „Да, България”. Очакването, че този профил – на млади хора с добро образование ще имат някакво различно политическо представителство от онова, което съществува в момента, е политическо инженерство, смята той.

По думите му новият политически профил, който се оформя в монента не е нито толкова силен, нито толкова политически активен. Според него това е причината ИТН да се опитва максимално да привлече българските граждани в чужбина, включително с екзотични идеи като такива за промяна в Конституцията.

Целта на Кирил Петков и екипът около него би била само една – да увеличат електоралната подкрепа за Радев. В момента страната се тласка в политическа криза, за да може да се гарантира преизбирането на Румен Радев. Това е основният проблем, е мнението на Гълъбов.

Спиред него, ако се стигне до втори мандат на Радев наистина това ще тласне страната към спирала от политически кризи.