Начало Свят Анкара: Признаването на Йерусалим за столица на Израел ще доведе до регионална...

Анкара: Признаването на Йерусалим за столица на Израел ще доведе до регионална катастрофа

1357

Промяната на статута на Йерусалим може да доведе до катастрофа, чиито последствия е невъзможно да бъдат прогнозирани, заяви говорителят на турското правителство и вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от телевизионния канал „Хабер тюрк”.

„Промяната на статута на Йерусалим, гарантиран от международни споразумения, ще се превърне в катастрофа – нови стълкновения в региона. Такава крачка няма да е от полза за Израел, нито на други страни в региона”, каза Боздаг и допълни, че „Турция ще следи отблизо развитието на събитията около тази ситуация”.

Боздаг напомни също, че „споразумения и резолюции задължават ООН да се обяви в защита на статута на Йерусалим”.

„Никой не трябва да очаква, че Турция ще се съгласи на формирането на ново статукво в региона”, подчерта представителят на правителството в Анкара.

Статутът на Йерусалим е сред ключовите въпроси в палестинско-израелския конфликт. Израел смята Йерусалим за „единна и неделима” столица на страната, а палестинците се стремят да обявят източната му част за столица на своята държава.

През юни американският Сенат одобри резолюция, която призовава администрацията във Вашингтон да изпълни гласувания още през 1995 закон за преместването на посолството на САЩ в Йерусалим до 31 май 1999.

Предшествениците на Доналд Тръмп на президентския пост отлагаха изпълнението на закона като посочваха, че статутът на града трябва да бъде определен на преговори между израелците и палестинците.

В края на ноември на съвещание в Белия дом Тръмп посочил, че е време да удовлетвори молбата на Израел.
Срещу преместването на дипломатическата мисия на САЩ се изказали държавният секретар Рекс Тилърсън и министърът на отбраната Джеймс Матис, които смятат, че такъв ход може да застраши американските дипломати и военни в Близкия изток и в държави с преобладаващо мюсюлманско население.

предишна статия250 души, облечени като Дядо Коледа, караха ски и сноуборд в благотворителна инициатива
следваща статияХотел на Малдивите предлага ледена пързалка на тропически плаж