Начало Водещи Анастас Герджиков – кандидатурата на ГЕРБ и ДПС

Анастас Герджиков – кандидатурата на ГЕРБ и ДПС

1070

Още от обявяването на включването на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков в президентската битка, до днешното му официално издигане от Инициативен комитет, се правят опити обществото да бъде убедено, че това е надпартийна кандидатура. Въпреки това всъщност той е кандидатурата на ГЕРБ и ДПС, за което потвърждават редица изказвания в последните дни.

В петък лично лидерът на ГЕРБ заяви, че партията ще подкрепи кандидатурата. Това стана още преди официалното му представяне. Определи го и като „ректор на ректорите” и обединител.

Същевременно Инициативният комитет се оглавява от депутата от ГЕРБ в 45-тото и 46-тото Народно събрание – Радослав Чолаков. По време на днешната пресконференция, Герджиков изтъкна, че е избрал Чолаков не по партийна линия, а по професионална – имал е нужда от добър юрист. Освен това го познавал от години.

В състава на комитета влизат и дългогодишни партийни лидери на ГЕРБ – кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Бургас – Димитър Николов, както и бившият министър на образованието и науката и депутат от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев.

Изненадваща заявка за подкрепа още същия ден дойде и от ДПС. Тя беше изразена от един от зам.-председателите на партията Халил Летифов в ефира на Нова телевизия. Той беше категоричен, че Герджиков ще бъде фаворитът на партията при евентуален втори тур. Интересното в случая е защо се избързва с тези заявки, предвид че до първи тур има повече от месец.

По всичко личи, че на предстоящите избори се очертават два основни политически лагера. Единият ще е на Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ и ДПС, а другият ще е на Румен Радев. За него вече публично заявиха подкрепа от „Продължаваме промяната” на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, „Има такъв народ” и БСП. Остава да видим на кого ще се доверят българските избиратели.

предишна статияИнтересно делово предложение за една от зодиите
следваща статияЛудогорец надви Левски на „Герена“ и излезе на върха