Ананасът се оказва не само здравословен, но и много добро средство за разкрасяване. Учените разкриват детайли за това как този тропически плод влияе върху кожата, фигурата и здравето ни.

Ананас за младежка кожа

Освен витамин С, ананасът съдържа и значителни количества от микроелемента манган, който в комбинация с витамин С стимулира образуването на естествен колаген в кожата. Колагенът способства за укрепването на съединителната тъкан, от което кожата остава млада, гладка и стегната.

Външният слой на увредена от слънцето кожа също може да бъде защитен и възстановен с помощта на вълшебния плод. Той действа дори при наличието на старчески петна. Трябва просто да нанесете малко сок от ананас върху засегнатите места.

Ананас срещу целулит

Въпреки че не може да премахне портокаловата кожа, ананасът подпомага отделянето на шлаките и детоксикацията. Този ефект се дължи на високото съдържание на ензима бромелаин. Освен това е идеален за изгарянето на мазнини. Не трябва да забравяте, обаче, да консумирате ананаса в комбинация с други здравословни храни. Затова не се подлагайте на едностранна ананасова диета – тя ще премахне само излишната вода, но не и мазнините.

Ананас за косата

Имате косопад? Грабвайте бързо ананаса! От една страна, витамин С предотвратява загубата на коса, а от друга, бромелаинът облекчава възпалението на скалпа и го предпазва от инфекции. В същото време косата е снабдена с жизненоважни вещества и придобива повече сила и еластичност.

Ананасът като противовъзпалително средство

Плодът притежава и лечебни свойства. Консумацията на южния плод има не само противовъзпалителен ефект заради ценните си ензими, но и стимулира метаболитните процеси в организма. Дори при настинка ананасът може да ви донесе облекчение заради отхрачващите свойства на бромелаина.

Ананасът стимулира храносмилането

Бромелаинът активира разграждането на мазнините и уринирането. Съветът е да ядете и стъблата на ананаса, ако са още крехки, защото съдържанието на бромелаин в тях е най-високо.

предишна статияАктуална пътна обстановка
следваща статияЕвгений Бакърджиев: От комунизма остана оня призрак, който бродеше из Европа и никога не си намери място