вода

Експерименти върху гризачи помогнаха на биолози от САЩ да докажат, че царевичният сироп и други естествени подсладители на основата на фруктоза допринасят за развитието на рак.

„Днес повечето учени смятат, че негативният ефект от захарта се дължи главно на факта, че тя води до затлъстяване, а затлъстяването допринася за развитието на рак. Решихме да проверим дали има пряка връзка между първото и третото“, казва Юн Джи, изследовател от Бейлър Колидж в Хюстън пред списание Science.

Според настоящите данни на Световната здравна организация от 80-те години на миналия век до днес човечеството е жертва на глобална „епидемия“ от затлъстяване. Всеки трети жител на земното кълбо страда от излишни килограми, а около 15% – от най-тежките му форми. Около 47% други болести като атеросклероза, инсулт, инфаркт, диабет и рак, са свързани с това метаболитно нарушение.

Ролята на главните „дистрибутори” на епидемията „наднормено тегло“, както днес смятат много лекари и учени, са захарта и подсладените напитки, които са много популярни по света.

Преди две години изследователи от САЩ доказаха, че прекомерната консумация на захарни газирани напитки причинява смъртта на около 184 хиляди души всяка година. Повечето от тези смъртни случаи се регистрират в Латинска Америка и самите Съединени щати.

Юн Джи и колегите му си задали прост въпрос – „Защо злоупотребата със сода и други подсладени напитки драстично увеличава вероятността от рак на дебелото черво?“. Днес учените смятат, че ракът е предизвикан от възпалението на този орган, „виновник“ за което е затлъстяването, но напълно е възможно самата фруктоза пряко да влияе върху образуването на ракови клетки в червата.

Американски молекулярни биолози тестваха и двете теории, като експериментираха върху мишки, лишени от специфичен ген, който възпрепятства образуването на епителни клетки на ректума и неговото увреждане, т.е. е „спирачка“ за развитието на рак.

Отсъствието на този ген прави мишките изключително чувствителни към появата на нови увреждания в ДНК, което позволява на учените да проверят дали фруктозата може да ускори пряко натрупването на мутации в генома на чревните клетки. За да направят това, те разделили гризачите на две групи и започнали да дават на едната от тях 25% разтвор на царевичен сироп.

Количеството му било изчислено така, че мишките не наддавали на тегло, но в същото време в телата им се натрупвало голямо количество фруктоза. Наблюдавайки колко бързо се развиват туморите в телата им и проследявайки промените в техния метаболизъм, учените потвърдили, че захарта директно допринася за развитието на рак.

Нещо повече, оказало се, че дори малки дози фруктоза, еквивалентни на приблизително 200 грама подсладена вода дневно, повлияват веднага негативно на работата на червата. Продължителната и постоянна употреба на подсладени напитки ускорява натрупването на мутации и растежа на ракови клетки в организма.

„Нашето откритие дава нови възможности за борба с рака на дебелото черво и стомаха. За разлика от глюкозата, фруктозата не е необходима за оцеляването на клетките на човешкото тяло. За да намалим максимално шансовете да се разболеем от рак, ние просто трябва да се откажем от подсладените напитки и да ги заменим с обикновена чиста вода.”, заключават учените от Хюстън.

предишна статияБрус Уилис похарчи близо 10 млн. долара за разкошна вила
следваща статияВ Индия спасиха мъж, прекарал 62 часа под срутена сграда