Начало Водещи Адвокатите в България с остра декларация срещу бездействието на прокуратурата

Адвокатите в България с остра декларация срещу бездействието на прокуратурата

89
Общото събрание на адвокатите излезе с декларация Снимка: БТА
Общото събрание на адвокатите излезе с декларация
Снимка: БТА

Адвокатите от цялата страна излязоха с декларация за застрашаването на независимостта на съдебната власт.

Изразяваме нашето публично недоволство и непоносимост от информацията, която излезе през последните две седмици относно действията на групите около Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров – Еврото, както и пълното бездействие на прокуратурата, като единственият орган в държавата, който има правото да повдига обвинения срещу лица, извършили престъпление“, се посочва в декларацията, изпратена до медиите.

Адвокатите изразяват сериозното си безпокойство от информацията за нерегулирано въздействие, политически и олигархични връзки във върховете на съдебната власт и опитите за изпълнение на поръчково паралелно правосъдие.

Освен това, правниците изтъкват, че ако публично обявените факти за притискане и заплахи към магистрати и твърденията за свързване на високопоставени магистрати с престъпността, както и за бездействието на прокуратурата са верни, трябва незабавно да се преследват отговорните лица. „Странно е и пълното мълчание на главния прокурор по тези скандални разкрития“, се казва още в декларацията. Добавя се, че още по-обезпокоителни са твърденията, че „тези две групи вероятно са подкрепяни и от висши политици“.

„Призоваваме прокуратурата и Висшия съдебен съвет, в рамките на своите изключителни правомощия, да действат своевременно и безкомпромисно, като всички твърдения за натиск и заплахи към съдии, изнесени в публичното пространство, включително за сезиране на прокуратурата и ВСС преди години по случая ‘Осемте джуджета’, да бъдат разследвани задълбочено и по най-бързия начин“, се казва в декларацията. Адвокатите призовават още специалния прокурор за разследване на главния прокурор и заместниците, който да започне самостоятелно разследване.

Общото събрание на адвокатите призовава и адвокатските съвети в страната да проверят внимателно изнесените данни за възможно участие на адвокати в тези престъпни схеми на влияние и при необходимост да образуват служебно дисциплинарни производства и да повдигнат дисциплинарни обвинения, съобщава БТА.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияТрикове как да харчим по-малко гориво за колата
следваща статияПърван Симеонов: Пеевски ще е отговорник в ДПС за евроатлантизма, а д-р Чакъров – за Анкара