Начало Водещи Япония създаде най-бързия суперкомпютър в света

Япония създаде най-бързия суперкомпютър в света

3170
суперкомпютър Япония

Най-бързият суперкомпютър в света „Фугаку“ вече работи в Япония в изчислителния център на института по естествени науки в Кобе.

Първоначално той трябваше да бъде пуснат в експлоатация през април, но беше решено този процес да се ускори. Поводът е необходимостта от провеждане на спешни изследвания с него, свързани с разпространението на коронавируса, съобщава агенция „Киодо“.

Частично „Фугаку“ стартира още през април 2020 г. През юни той бе признат за най-бързия в света от експерти от международния проект „Топ-500“.

Тогава с помощта на суперкомпютъра „Фугаку“ учените от университета в Киото анализираха повече от 2 000 медицински препарата, които биха могли да намалят активността на единия от протеините, който играе важна роля в жизнеспособността на коронавируса SARS-CoV-2. „Фугаку“ помогна да бъде моделирано взаимодействието между препаратите и вируса.

През ноември този статус беше потвърден отново. „Фугаку“ се класира на първо място в останалите три категории. Той се представя най-добре в индустриални приложения, в изкуствения интелект и в анализа на голям брой цифри.

Този суперкомпютър е създаден от „Fujitsu Electrical Corporation“ в сътрудничество с „Riken“. Той може да извършва над 415 квадрилиона изчисления в секунда. Това е около 2,8 пъти по-голяма от скоростта на суперкомпютъра „Сумит“. До момента изобретената от Националната лаборатория на САЩ в Оук Ридж, Тенеси машина беше на първо място в класацията. Сега вече е втора. Третото място също заема американския суперкомпютър. Четвъртата и петата позиция са за автомобили от Китай.

В момента този суперкомпютър участва в повече от сто различни проучвания в Япония. В допълнение към проблемите на пандемията, те са свързани по-специално с развитието в областта на изкуствения интелект и прогнозата за времето.