Слънчев бряг
Снимка: "Дейли мейл"

И тази година Слънчев бряг е най-евтиното място за почивка в Европа за британците. Това показва годишният доклад на Post Office Travel Money, цитиран от „Дейли мейл“. Слънчев бряг е най-евтиният курорт в Европа за четвърта поредна година.

Колко излиза почивката за едно британско семейство в Слънчев бряг?

Докладът сравнява цените на осем основни туристически дестинации, за които британците най-често харчат парите си. Сред критериите са цената на храната за двама, чаша кафе, бутилка бира и крем за слънце.

„Ако през миналата година в Слънчев бряг посещението на двама души в ресторант, което включва вечеря с бутилка вино, плюс кафе, бира, газирана напитка, минерална вода, слънцезащитен крем и препарат срещу комари са стрували общо 30,68 паунда, то през 2021-ва цената на въпросната потребителска кошница е паднала до 27,71 паунда, пише „Дейли мейл“.

Къде цените са се повишили?

Седем от десет водещи дестинации за традиционна лятна почивка са по-евтини тази година, отколкото преди 12 месеца.

Според доклада цените в популярния курорт Мармарис на тюркоазеното крайбрежие на Турция са се повишили. Но заради срива на турската лира от почти 29% спрямо паунда почивката в този курорт на практика ще излезе по-евтина за туристите от Великобритания тази година.

Сред курортите, където се наблюдава повишаване на цените това е испанското крайбрежие на „Коста дел сол“. Известният „слънчев бряг“.

Най-поскъпнала за британците в сравнение с година по-рано е почивката на гръцкия остров Корфу – с 18%.

Снимка: „Дейли мейл“

Дестинацията с най-добри цени в еврозоната е португалското крайбрежие на Алгарве. В района е отчетен най-големият спад на цените от 13 процента тази година. Голяма част от четирите милиона посетители в региона, които идват да изследват скалите, заливите и пясъчните острови, ще се завърнат тази година.

Снимка: „Дейли мейл“

Канарските острови поддържат най-ниските нива на инфекция в Испания.Най-евтиният курорт е Лансероте. Очаква се канарските острови да бъдат един от първите испански региони, които ще бъдат отворени още през май.

Хърватия също вече е нетърпелива да посрещне международни туристи. Древният град Пореч също намира място в доклада, цитиран от „Дейли мейл“. Той привлича десетки хиляди туристи, които идват заради оживения нощен живот, романската и бароковата архитектура и блестящите води.

Снимка: „Дейли мейл“

Гърция също е сред страните, които искат да отворят курортите си възможно най-рано. Очаква се това да стане от 17-ти май.

Все още обаче не е ясно дали Италия ще може да посреща чуждестранни туристи.

Топ 10 на най-евтините европейски дестинации за британците:

1. Слънчев бряг, България (27.71 паунда, 11.2% спад)

2. Мармарис, Турция (42.07 паунда, 6.5% спад)

3. Алгарве, Португалия (44.14 паунда, 13% спад)

4. Коста дел Сол, Испания (57.98 паунда, 7.3% ръст)

5. Пафос, Кипър (62.98 паунда, 2% спад)

6. Слима, Малта (69.55 паунда, 2.5% ръст)

7. Лансароте, Испания (72.34 паунда, 1.2% спад)

8. Пореч, Хърватия (78.41 паунда, 2.5% спад)

9. Корфу, Гърция (91.15 паунда, 18% ръст)

10. Пулия, Италия (94.59 паунда, 5.1% спад)

предишна статияДнес е най-подходящият ден за една от зодиите да се сгоди
следваща статияЯпония създаде най-бързия суперкомпютър в света