Сподели
покриването на лицето

Швейцария забрани покриването на лицето на обществени места, съобщава Би Би Си. На референдум, проведен в неделя  51.2% са гласували „за“ срещу 48.8% против. Забраната включва и носенето бурка и нихаб, които типично се ползват от мюсюлманските жени. Предложението беше внесено от дясната „Партия на швейцарците”. Инициативата беше подкрепена също така от феминистките.

От водеща швейцарска ислямистка група твърдят, че това е „мрачен ден” за мюсюлманите.

„Днешното решение отваря стари рани и праща ясен сигнал за изключването на мюсюлманското малцинство” , заяви главният консул на мюсюлманите, добавяйки, че ще оспори решението в съда.

Швейцарското правителство оспори резултатите от референдума. Според властите държавата няма право да се меси в начина на обличане на жените, изповядващи исляма.

Според изследване на университет в Люцерн само 5%от населението на Швейцария са мюсюлмани. Повечетоса преселници от Турция, Босна и Косово.

В два швейцарски кантона вече има забрана на местно равнище за носене на бурка. Гласувайки срещу носенето на покривало върху цялото тяло на публично място, Швейцария се присъединява към Франция, Австрия, България, Белгия и Дания, след дългогодишен дебат. В Германия има частична забрана за носене на бурка.

Сега ще бъде забранено покриването на лицето на обществено място, което се отнася и за демонстрантите с качулка, но са предвидени изключения, например при присъствие в религиозни храмове.

Коментари