Начало България Скандал в Германия. Депутати замесени в далавери с медицински маски

Скандал в Германия. Депутати замесени в далавери с медицински маски

811
Германия маски

Афера с колосални комисионни от продажба на маски разтърси Германия. Двама депутати подадоха оставки, след като бяха уличени, че са получили 6-цифрени комисионни. Единият от тях депутатът от ХДС Николас Льобел напусна партията заради скандала.

Льобел е обвинен, че се е възползвал от трагичните обстоятелства и нуждите около пандемията, за да се обогати. За лобирането си за доставка на медицински маски от определена фирма в Германия е получил 250 000 евро комисионна.

Оставка от партията си подаде и членът на баварския ХСС Георг Нюслайн, който също е получил комисионна за сделки с маски. Той бе председател на парламентарната фракция на ХСС.

Прокуратурата е започнала разследване срещу двамата депутати по подозрение в корупция.

Скандалът се превърна в гореща тема преди регионалните избори в провинциите Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц в неделя. Консервативният блок на ХДС/ХСС също така се стреми нищо да не навреди на шансовете му за спечелване на националните избори през септември.

В същото време Германия отбелязва нарастване на случаите на заразени с Covid-19, но рекорден спад в смъртните случаи. Само 34 души са починали от болестта в понеделник – толкова нисък брой не е имало от началото на ноември.

Във връзка с това Германия разхлабва някои от мерките.

Лидерът на ХДС и евентуален бъдещ канцлер Маркус Зьодер призова двамата политици да върнат или да дарят парите, които са спечелили.

В дебатите се намесиха и други партийни лидери. Кристиян Линднер, който оглавява свободните демократи, призова за специална разследваща комисия по случая.

Според съпредседателя на Зелените Роберт Хабек скандалът показва, че има „структурен и системен проблем“ в блока на ХДС/ХСС.

предишна статияШвейцария забрани покриването на лицето на публични места
следваща статияБритански медии: Меган и Хари хвърлиха „достатъчно бомби, за да потопят флотилия“