Начало Здраве Учени откриха ракови клетки във въздуха

Учени откриха ракови клетки във въздуха

784
Сподели

Въздухът, който хората дишат у дома и на работното място, може да бъде замърсен с вредни химикали, които причиняват рак. Това съобщава списанието Environmental Science & Technology Letters, позовавайки се на данни от група изследователи от университета в Роуд Айлънд в САЩ.

В проучването учените анализират въздуха в няколко стаи в детска градина, един апартамент, склад на магазин за дрехи, два магазина за килими, две лаборатории, пет офиса, една класна стая, едно складово помещение и асансьор.

Вредни химикали – PFAS – са открити в почти всички изследвани места. Най -високите концентрации са регистрирани в магазините за килими.

PFAS (пер- и полифлуороалкилови съединения) са органични съединения, в които водородът е заменен с флуор. Връзката на въглерода с флуор е много силна, което ги прави практически неразрушими.

PFAS се използва в различни индустрии по света от средата на миналия век. Съединенията са популярни в опаковъчните материали, водоустойчивите материи за облекло, конец за зъби, червило, сенки за очи, почистващи препарати за килими. Те причиняват широк спектър от сериозни здравословни проблеми, от рак до безплодие и проблеми с имунната система. Всички тези вещества или са изключително устойчиви в околната среда, или се разлагат на устойчиви токсични съединения.

Коментари