Трите най-полезни продукта през есентта

Началото на есента е времето да се насладите на сезонни плодове и зеленчуци. Диетолозите определиха за най-полезните плодове, които са познати на всеки и се продават във всички магазини.

тиква

Трите най-полезни продукта през есентта

Тиквата е богата на бета-каротин (поради което е оранжева) – 5 пъти повече, отколкото в морковите. На първо място, той допринася за доброто зрение, здравите лигавици и доброто състояние на кожата. По този начин е възможно по-малко да се разболеете  от респираторни заболявания, тъй като лигавицата поема първия удар. Освен това тиквата помага за укрепване на имунната система. Съдържа калий – помага за профилактика на сърдечно-съдови заболявания и премахва излишната вода от тялото. Витамин А ще ви помогне да предпазите от рак на кожата и да получите равномерен тен – предпазва от агресивните ефекти на ултравиолетовото лъчение. В допълнение, тиквите са богати на калций, магнезий, цинк, фосфор и йод., Интересно е, че бета-каротинът не губи свойствата си по време на термична обработка, но за да го усвоите, трябва да добавите към ястието мазнини (масло, сметана, растително масло, заквасена сметана, кисело мляко, сладолед).

слива

Трите най-полезни продукта през есентта

Сливата е богата на антиоксиданти . Интересно е, че яркостта на цвета (това се отнася за червените, виолетовите и сините растения) показва колко продуктът съдържа антоцианини – тези съединения могат да предпазват от стареене, тъй като се борят със свободните радикали. Включително те предпазват сърдечно-съдовата система от промени, свързани с възрастта.

Сливите помагат за отстраняването на съединения на тежки метали и радионуклиди от тялото, богати са на фибри и пектини. Сливите помагат за прочистване на черния дроб и понижаване на холестерола в кръвта. Всичко това го имат в суровия си вид – топлинната обработка води до унищожаване на витамин С.

круша

 

Трите най-полезни продукта през есентта

В някои отношения една круша може да се счита за по-полезна от ябълките – тя има по-нисък гликемичен индекс и освен това дава усещане за ситост, за разлика от ябълките, в които органичните киселини дразнят стомаха и водят до чувство на глад.

Калий, магнезий и пектини , които се намират в крушите, допринасят за доброто прочистване на червата. Зелената круша поради стягащо действие е полезна при диария. Крушите се консумират най-добре сурови, но ако са изпечени, пектините ще помогнат с излишния холестерол.

предишна статияТопъл ден с облачност следобед без валежи извън планините
следваща статияПротеиновите барове: плюсове и минуси