Начало Свят Термометърът в най-студеното село на света се повреди при минус 62 градуса...

Термометърът в най-студеното село на света се повреди при минус 62 градуса (СНИМКИ)

1959

Новият електронен термометър в сибирското село Оймякон, признато за най-студеното на света, се повреди, когато температурата падна до минус 62 градуса Целзий, съобщи в. „Дейли мейл“.

Според местните жители температурата е паднала още повече – до минус 67 градуса, което е с 1 градус по-ниско от рекорда, поставен през 1933 г. Официално обаче местната метеорологична станция отчете едва минус 59 градуса Целзий. Температурата в Антарктида пада и до по-ниски стойности, но там няма постоянни селища.

В Оймякон живеят около 500 души. Селото се е появило като база за пастирите на елени през 20-те и 30-те години на миналия век. Името му означава „вода, която не замръзва“ и произтича от факта, че там има минерален извор.

Хората в Оймякон се борят с много проблеми в ежедневието – замръзва мастилото в химикалките, батериите спадат бързо, очилата се залепват за лицата на хората, миглите се заскрежават с излизането навън. В големите студове местните оставят автомобилите да работят непрекъснато, иначе няма да могат да ги запалят.

Учебните занятия в този руски регион в Североизточен Сибир, на около 5300 километра източно от столицата Москва, бяха отменени.

Иначе учениците в Якутия са свикнали да ходят на училище при минус 40 градуса. Местните власти съобщиха, че всички домакинства и компании в региона имат централно отопление и достъп до резервни генератори.

Студът не е нещо необичайно за близо единия милион жители на Якутия. Ниските температури дори не са водеща новина за местните медии днес.

Жени обаче постнаха в социални мрежи снимки на замръзналите си мигли. Двама мъже починаха от измръзване в Якутия, след като колата им се развалила. Други трима мъже, пътували с тях, оцелели, тъй като имали по-топли дрехи.

предишна статияЯпонската обществена телевизия съобщи за изстреляна ракета на КНДР
следваща статияКолата на бъдещето – с три колела и само една седалка