Начало Свят Колата на бъдещето – с три колела и само една седалка

Колата на бъдещето – с три колела и само една седалка

1083

Колата на бъдещето има само три колела – и с нея никой вече няма да ви се натрапва да го закарате след работа. Поне така настояват от канадската компания Electra Meccanica, която представи своя сериен модел Solo на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас, пише Automedia.

Solo е електромобил със 170 км автономен пробег. Пълното зареждане на батерията отнема не денонощие както при повечето конкурентни модели, а едва три часа. Има и една друга набиваща се на очи разлика между този автомобил и другите електрически предложения на пазара: в Solo има място единствено и само за вас самия.

Канадците се опират на здравата логика и статистиката. В северноамериканските градове над 80% от автомобилите се движат само с един човек вътре, но изразходват енергия, нужна за превозването на поне четирима.

Solo ви спестява нуждата да плащате за място, което ще ползвате рядко, и също така ще ви отърве от досадни колеги и приятели, правещи си сметка да се уредят с безплатно возене.

Електромобилчето струва 15 500 долара, което е солено за нещо само с едно място, но пък може да намалее наполовина в страните, където държавата субсидира по-чистото задвижване.

Максималната възможна скорост е около 220 км/ч, но колата е електронно ограничена на едва 130 км/ч за безопасност. Но пък ускорението от 0 до 100 км/ч отнема осем секунди – колкото и при старото Renault Clio 16V Williams.

Интериорът е изчистен и удобен, а за улесняване на паркирането Solo предлага камера за задно виждане. Базовата версия включва също отопление на седалката и електрически стъкла. А багажникът побира 285 литра, повече от досегашното поколение на Ford Fiesta.

предишна статияТермометърът в най-студеното село на света се повреди при минус 62 градуса (СНИМКИ)
следваща статияБлагой Иванов нарече Даниел Златков „палячо“. Обезценил усилията на ММА бойците