Сподели
сълзите

Сълзите могат да разпространяват коронавируса, твърди проучване на университета Джонс Хопкинс.

Екип от лекари и лаборанти в Медицинския университет Джонс Хопкинс оповести нов доклад, който предполага, че очите и околните тъкани може би са идеалните „входни врати” за COVID-19.

Учените изследвали труповете на хора, които са починали от болести, нямащи нищо общо с коронавируса – и открили, че очите им и областта под клепачите произвеждат солидно количество АСЕ2 – ензим, за който се знае, че улеснява проникването на COVID-19 в човешкото тяло. Този ензим се намира на много места – като устата и белите дробове – но досега не се знаеше, че очите ни го имат в толкова големи количества.

Това е огромен проблем, очевидно – но нещата стават още по-тревожни, заради другото откритие в изследването. Има още един ензим, наречен TMPRSS2, който допълнително помага на вируса да се промъкне през нашите пори и кръвоносни съдове – екипът на университета Джонс Хопкинс откри, че очите ни имат големи количества и от него.

Изводът на учените е, че сълзите ни в същност могат да бъдат доста ефикасен начин за предаване на вируса и разпространение след попадане върху повърхности – в зависимост от това къде плачете.

Заключението изглежда доста плашещо, въпреки че професионалистите отдавна предупредиха хората да пазим очите си като начин да предотвратим заразяване. Сега имаме още повече причини да се въздържаме да докосваме или бършем очите си.

Коментари