сън

Здравословният сън трябва да продължава от 6 до 8 часа на денонощие, съобщи международна група учени. Тяхното изследване по въпроса беше публикувано в списанието на Европейската кардиоложка общност.

Наблюденията си учените са провели за период от около осем години, по време на които са анализирали съня на 116 000 души на възраст от 35 до 70 г.. В резултат на това те направили извода, че излишният сън е свързан с повишаване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания.

Така например при хората, които спят между осем и девет часа, рискът от смърт се увеличава с пет процента в сравнение с тези, които спят препоръчаното време. Сънят пък от девет до десет часа повишава вероятността от развиване на сериозни заболявания при 17%, а над десет часа – при 41%.

По думите на учените дневният сън също провокира развиването на сърдечни болести, ако през нощта човек спи по-малко от шест часа. Но специалистите отбелязват, че при мнозинството такива случаи по такъв начин се компенсира недоспиването и показателят за „тревога“ се повишава до оптималното.

предишна статияИ животните боледуват от замърсяването с пластмаса (ВИДЕО)
следваща статияКатрин Зита Джоунс: Обвиненията срещу Майкъл ме отведоха до ръба на бездната