Начало Свят След 30 години автомобилите ще бъдат два пъти повече

След 30 години автомобилите ще бъдат два пъти повече

921

Мобилността сред хората по света расте и това води до увеличаване на броя на автомобилите, твърдят анализаторите на Световната банка в своя ежегоден доклад. Според експертите, през следващите 30 години броят на превозвите средства в света ще скочи близо 2 пъти – от 650 млн. сега на 1,2 млрд.

В доклада, озаглавен „Отчет за глобалната мобилност 2017”, се казва още, че през 2030 г. ежегодният пътнически поток ще превиши 80 трилиона километра, което е с 50% повече от резултата за 2015 г., съобщава Automedia.

През 2020 г. повече от 60% от глобалния трафик ще се пада на Азиатско-тихоокеанския регион, на Близкия Изток и на райони от Африка. Мобилността на населението ще се отрази положително на икономиката, но ще доведе да замърсяване на околната среда и на увеличаване на смъртността при пътно-транспортни произшествия.

Най-стремителен ръст на автомобилизация се очаква в Китай, където през 2016 г. са продадени 28,03 млн. нови автомобила. Това е близо 1/3 от световния пазар, който наброява 86 млн. коли годишно. Ръстът в Китай може да доведе до екологичен колапс, затова страната постепенно се ориентира към електрически коли. Същото правят Норвегия, Великобритания и Франция.

Според доклада на експертите от Световната банка, усилията трябва да бъдат насочени именно към развитие на транспортните мрежи. В Африка около 450 млн. души не могат да да могат да получат достъп до работа, образование или медицински услуги именно заради липсата на транспорт, се казва в доклада.