Начало Водещи Пиенете води до рак, доказаха учени

Пиенете води до рак, доказаха учени

1777
алкохол

Алкохолът уврежда ДНК на стволовите клетки, отговорни за производството на нова кръв, показва изследване върху мишки, което може да обясни връзката между пиенето и рака, съобщиха учени в сряда.

Наблюдаващи проблема отдавна предупреждават, че консумацията на алкохол допринася за седем вида рак – на устата, гърлото, ларинкса или гласните струни, хранопровода или храносмилателната тръба, гърдата, черния дроб и червата.

Това, което не беше добре разбрано, беше: как?

За новото проучване, публикувано в научното списание Nature, изследователите дадоха на лабораторни мишки разреден алкохол, известен като етанол.

След това те използват хромозомни и ДНК анализи за изследване на генетичните увреждания, причинени от ацеталдехида, химично вещество, произведено, когато тялото обработва алкохол.

„Те открили, че ацеталдехидът може да разруши и да увреди ДНК в кръвните стволови клетки, което води до пренареждане на хромозомите и трайно изменение на ДНК последователностите в тези клетки“, коментират от Cancer Research UK.

„Важно е да разберем как се уврежда ДНК планът в стволовите клетки, защото когато здравите стволови клетки станат дефектни, те могат да причинят рак“.

Повреждането на ДНК може да доведе до клетъчна смърт, но също така може да предизвика механизмите за естествено възстановяване на организма. Ако ДНК се поправи неправилно, това може да доведе до рак.