комари

От десетилетия учените знаят, че комарите са привлечени от млечната киселина в човешката пот, но в ерата пред напредналата генетика точния механизъм оставаше загадка.

Сега екип изследователи от Международния университет във Флорида са открили рецептора, чрез който насекомите ни надушват и са намерили начин да го изключат.

Те публикуваха работата си върху комарите aedes aegypti, които са известни това, че разпространяват смъртоносни болести, като зика, жълта треска и денга в журнала Current Biology.

Екипът воден от биолога Матю Дегенаро е идентифицирал виновния рецептор (IR8a) чрез процес на елиминация, който е започнал през 2013 г. когато Дегенаро е създал първия мутирал комар, като проучил как отсъствието на определен ген ще се отрази на насекомото.

На докторанта Джошуа Ражди му е било възложено да разбере как ще се отрази липсата на IR8a. За целта той е използвал собствената си ръка. Оказало се, че мутиралите комари са доста по-малко привлечени от нея, отколкото дивите.

Резултатът е бил потвърден чрез тестове върху още 14 субекта.

„Хората издирват рецептора за млечна киселина от 60-те години на миналия век”, заяви Дегенаро.

Откритието може доведе до нова генерация препарати, които да примамват възрастни индивиди в капани, за да се регулира популацията им, както и до създаването на репеленти, които да направят хората невидими за комарите, но това е още доста далеч.

„Ще ни отнеме години, но определено сме с една стъпка по-близо”, каза Дегенаро.

предишна статияНа Меган Маркъл ѝ предстоят „консултации“ за името на бъдещото ѝ бебе
следваща статияКарди Би с първа роля в киното