Олимпиада чужбина

Олимпийските игри в Токио ще се проведат независимо, че пандемията не отшумява. Организаторите обаче заявиха, че няма да се допускат чуждестранни зрители. Решението за Олимпиада без публика от чужбина е окончателно, а причината е продължаващият риск от заразяване с коронавирус.

„Билетите, които са закупени от чужденци, имащи намерение да пътуват до Япония, няма да важат, а сумите на хората ще бъдат възстановени“, съобщиха организаторите.

Решението за Олимпиада без публика от чужбина е било взето на петстранна среща. На нея са присъствали президентът на Международния олимпийски комитет  Томас Бах и губернаторът на Токио Юрико Койке.

„Това е много е жалко“, каза Койке пред репортери след срещата, но добави, че решението е „неизбежно“. Той напомни, че основният приоритет за провеждането на успешни игри ще бъде здравето на спортистите и на домакините.

Олимпиадата ще се проведе между 23 юли и 8 август.  От 24 август до 5 септември ще се проведат и параолимпийските игри.

След пускането на ваксините срещу коронавируса стана ясно и че на състезанието ще бъдат допускани само спортисти, които са били преди това имунизирани.

Олимпиадата трябваше да се проведе по същото време през 2020-та година, но беше отложена заради пандемията.

Отлагането на Олимпийските игри ще доведе до сериозни допълнителни разходи, признаха организаторите. Летните олимпийски игри трябваше да струват 12.6 милиарда долара. Разходите се поделят между Организационния комитет, правителството на Япония и Токио. Отлагането се отрази на всеки един аспект на организацията – Олимпийското село за атлетите, хотелите, билетите, съоръженията и транспортните разходи и много други.

Опитът от провеждането на Игрите в Токио ще окаже влияние на бъдещи мероприятия като Зимните игри през 2022 в Пекин и лятната Олимпиада през 2024 г. в Париж.

предишна статияФранция и Полша влизат в нов локдаун
следваща статияЕдна от зодиите може да започне да прави планове за отпуска и пътешествия