Начало Свят Колко харчат най-бързите коли на планетата? При някои от тях разходът е...

Колко харчат най-бързите коли на планетата? При някои от тях разходът е съвсем поносим (СНИМКИ)

2390

Въпреки агресивния си външен вид разходът на гориво при Bugatti Chiron се оказва по-малък от този неговия предшественик Veyron. Как обаче стоят нещата с другите хиперколи, чиито двигатели карат кръвта на всеки обичащ автомобилите да закипи, пише Automedia. Ето какви са показателите най-мощните и бързи коли на планетата.

Bugatti Chiron

Колко харчат най-бързите коли на планетата

Както успя да изясни EPA (агенцията за опазване на околната среда на САЩ), W16 двигателят с 1500 к.с. харчи 21,4 л/100 високооктанов бензин. Този показател дори е по-добър от този, който посочва производителят – на сайта на компанията се казва, че разходът на Chiron е 22,5 л/100 км. Все пак трябва да се отбележи, че Chiron няма за цел да се похвали с икономия на горивото, за разлика от динамиката – 2,5 секунди от 0 до 100 км/ч и максимална скорост, ограничена по електронен път на 420 км/ч.

Hennessey Venom GT

Колко харчат най-бързите коли на планетата

Един от директните конкуренти на Chiron за титлата „най-бърз автомобил на планетата” не залага на цилиндрите, а на работния обем и на турбини. Така неговият 7,0-литров V8 с две турбини развива 1262 к.с. и развива 435 км/ч. Реалният среден раход на гориво е 23,8 л/100 км, което е доста далеч от обявените от производителя 14,8 л/100км.

Koenigsegg Regera

Колко харчат най-бързите коли на планетата

Koenigsegg Regera играе в една лига с Chiron, но използва редица нестандартни решения, които му позволяват да развие 410 км/ч и да ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,8 секунди. Това са спомагателни електромотори, благодарение на които мощността на автомобила достига 1500 к.с., както и уникална трансмисия само с една предавка. Ако се вярва на обявените от производителя данни, разходът на гориво при Regera е напълно приемлив – 13,9 л/100 км.

Ferrari LaFerrari

Колко харчат най-бързите коли на планетата

От компанията-прозиводител посочват разход от 16,8 л/100 км, което изглежда доста малко за агрегат с мощност 963 к.с.. Наличието на атмосферен V12 двигател, който работи в комбинация със система за рекуперация на кинетичната и топлинната енергии кара мнозина да се съмняват в подобен показател, но засега никой не е доказал различни цифри.

Pagani Huayra

Колко харчат най-бързите коли на планетата

Хорацио Пагани обръща огромно внимание на дизайна на автомобилите си, на техните динамични характеристики и управляемост. Той не пропуска да отбележи, че двигателите AMG, които използва, притежават висока ефективност. Благодарение на нея купетата и роудстърите Pagani са сред най-икономичните в класа на бензиновите суперколи. Като пример за това може да послужи Huayra V12 – купе със 730 к.с., което харчи 20 л/100 км. Това са напълно реални цифри.

McLaren F1

Колко харчат най-бързите коли на планетата

Най-бързият сериен автомобил с атмосферен двигател също има 12 цилиндъра, в които „живеят” 627 к.с. Моторът е дело на инженерите от BMW M GmbH, като за да бъде нахранен той се нуждае от 26,3 л/100 км. А ако се наложи да се развият максималните 386 км/ч, разходът със сигурност е по-висок.

Bugatti EB110

Колко харчат най-бързите коли на планетата

За разхода при Chiron и Beyron вече стана дума, но как е било по-рано? Тогава имаще EB110 с 3,5-литров V12 с 4 турбини и 553 к.с., които позволяваха развиване на 342 км/ч. Последното серийно Bugatti преди компанията да стане собственост на Volkswagen официално харчи 13,5 л/100 км, което не е лошо за автомобил със задвижване на четирите колела и тегло 1,8 тона.

Cizeta V16T

Колко харчат най-бързите коли на планетата

Нека си спомним още един автомобил с 16-цилиндров мотор – Cizeta Moroder, който е известен и като Cizeta V16T. Моделът разчиташе на напречно поставен 6,0-литров двигателс 540 к.с. Максималната скорост е 325 км/ч, а разходът на гориво – 15 л/100 км.