Начало Култура Какво да очакваме от спинофа на Game of Thrones

Какво да очакваме от спинофа на Game of Thrones

1337
Не е чудно, че целокупното земно население се развълнува около новината за спиноф на Game of Thrones. Сериалът легенда вкопчи в при

Не е чудно, че целокупното земно население се развълнува около новината за спиноф на Game of Thrones. Сериалът легенда вкопчи в примката си милиони, които чакат 8-и сезон, а мисълта, че той ще е последен и че ще се наложи да се сбогуваме с Джон Сноу, Церсей Ланистър, Тирион, Денерис т.н. (и то най-вероятно по насилствен начин), гъделичка слъзните ни жлези.
Новината за спинофа е глътка въздух, пише Chronicle. Вселената на Джордж Р.Р. Мартин е предостатъчно голяма и населена, че да изкара още минимум един сериал. Но какво всъщност ще се случи на екрана?

Ето какво знаем дотук:

Отвъд множеството спекулации за какво ще се отнася спинофа, засега със сигурност знаем, че той ще покаже „упадъкът на света от „Златната ера на Героите“ към нейните най-мрачни времена“, твърдят от HBO. Описанията ни изкушават и с обещаниe, че ще видим върховата точка на Старките и истинския произход на Белите бродници, уверявайки ни, че той далеч не се изчерпва с видяното дотук.

Сценаристката Джейн Голдман („X-Men: First Class“, „Kick-Ass“) застава до Джордж Р. Р. Мартин и двамата ще пишат заедно сценария за пилотния епизод.

От всичко казано дотук, може би най-объркващият факт е свързан именно със сюжета около произхода на Белите бродници, за който разбрахме до известна степен от епизода The Door (сезон 6). Там беше разкрито, че Бродниците са създадени от Децата на гората, за да им служат като оръжие срещу Първите хора. Зрителите приехме тази информация за достатъчна, а някои дори нямаха нужда от повече обяснение откъде Бродниците водят началото си. Какво може да се добави към историята? Какво изобщо е нужно да се добавя? Това се питат феновете сега.

Другата оскъдна информация е свързана с „мистериите на Изтока“. Континентът Есос е място, където се намират някои важни за сюжета досега места – морето на дотраките, Браавос, Mирийн. Любимите на феновете Безлики също произлизат от тези земи, така че не изключено да видим повече и от тях. Другата теория е, че сценарият няма да обслужва досегашните интереси на феновете, а напротив – ще създаде нови такива, възползвайки се от пренебрегваните източни земи.

Друга област, в която сценаристите ще се насочат е историята на дома Старк. Феновете заподозряха, че това се отнася до Бран Строителя – основателят на дома и човекът, издигнал Зимен хребет и Стената. Самият Мартин е казвал само, че фигурата на Бран Строителя е по-скоро митологична, отколкото реална, но именно това би отворило много врати и полета за изследване.

Въпреки началната еуфория обаче, за всички е добре известно, че такива запълвания в историята под формата на спинофи невинаги работят в полза на продукцията. Телевизията и киното познават доста такива опити. Не че не липсват и изключения, като например „Better Call Saul“, в който придвижването към вече ясна развръзка беше не по-малко интересно от самата развръзка.

Потенциалният успех на спинофа на „Игра на тронове“ обаче е неговата времева отдалеченост от сегашния момент, тъй като историята ще се развива близо 10 хил. години по-рано. Едва ли би могла да се базира на герои, които сме гледали в последните години, а оттам свободата да се поемат рискове е много по-голяма. Времето ще покаже как Голдман ще подходи към огромния океан, чийто първоизточник е Джордж Р. Р. Мартин. Но със сигурност имаме много обещаващ проект в зародиш.

Засега не се знае дали Мартин ще е активен член на екипа, но се радваме, че за първи път от 2014 г. той ще пише сценарий на епизод – в този случай пилотния. Утешителен факт е, че авторът ще успее да зададе тона, характерен и за романите му. Последно той писа сценария на епизода „The Lion and the Rose“ от сезон 4.

Както вече споменахме и ще продължаваме да натякваме, само времето ще покаже как, къде, кога, какво и защо ще се случва в предстоящия спиноф на „Игра на тронове“. Пред нас е дългото лутане между предполагането и яснотата. Важното е, че феновете няма да чакаме прекалено дълго до следващото ни пътуване до Вестерос, след финала на осмия сезон догодина.