Начало Водещи Индия планира полет до Луната през април

Индия планира полет до Луната през април

2075
Луната, Индия

Индийската организация за космически изследвания (ИОКИ) планира да изпрати през април до Луната безпилотен кораб. Целта на мисията „Чандраян-2“ е на земния спътник да бъде доставен неголям луноход, съобщи ТАСС.

Това заяви пред репортери индийският министър, отговарящ за ядрената енергетика и космоса Джитендра Сингх. „Индия се готви да изстреля „Чандраян-2“ през април. Тази мисия е продължение на мисията „Чандраян-1“ (тя беше проведена през 2008 г.), благодарение на която ИОКИ откри вода на Луната. „Чандраян-2“ е по-нататъшно развитие на проекта, който е значим колкото кацането на човек на Луната“.

Министърът уточнява, че ако „Чандраян-1“ е бил орбитална станция, то „Чандраян-2“ е много по-сложен проект, който предвижда кацане на спътника на земята и разполагането на неговата повърхност на неголям луноход . за първи път индийски космически кораб ще кацне на Луната и ще транспортира дотам орбитален модул, модул за кацане и луноход. Кацането на модула е планирано в района на южния полюс на Луната.

До сега само САЩ, Русия и Китай успешно са извършвали казания на лунната повърхност.

Общата стойност на проекта „Чандраян-2“ е 8 млрд. рупии (около 125 млн. долара).