Начало Водещи Част от колекцията на Тутанкамон тръгва на 7-годишно световно турне

Част от колекцията на Тутанкамон тръгва на 7-годишно световно турне

1178
Тутанкамон

Повече от 150 предмета от колекцията на Тутанкамон ще обикалят музеите по света в следващите 7 години. Това съобщи в събота египетският министър по въпросите на древността Халед ал Анани, цитиран от „Иджипт индипендент“.

По негови думи първата спирка на древните артефакти ще бъде Лос Анджелис, където експозицията ще бъде открита на 23 март. След това те ще бъдат изложени в още 6 страни преди да бъдат върнати в Египет. Известната златна погребална маска на фараона, открита през 1922 г. в гробницата му в Луксор, обаче няма да бъде част от изложбата.

Анани обаче издаде, че в Големия египетски музей ще се помещава първата постоянна изложба на събраните съкровища от епохата на Тутанкамон, където тя ще може да бъде видяна. Според данните колекцията ще включва повече от 5000 експоната, някои от които ще бъдат изложени за първи път. Откриването на експозицията е запланирано за края на 2018 година.

Междувременно новината за световното турне на древните предмети накара група активисти да стартират във „Фейсбук“ кампания срещу износа на ценни артефакти за чужбина. Защитниците на египетското богатство призоваха президента Абдел Фатах ал Сиси да се намеси и да започне разследване на експозициите извън граница.

Според представители на кампанията за контрол върху антиките и културното наследство на Египет, приходите от международните художествени изложби се оценяват на 50 млн. долара, със застрахователна стойност на изнесените артефакти – повече от 600 милиона долара. Така се оказва, че доходът от излагането на един древен предмет на ден е само 116 долара.

предишна статияИлън Мъск показа новия си „космически“ тостер
следваща статияИндия планира полет до Луната през април