менопауза

Причината по-голяма част от пациентите с Алцхаймер да са жени вероятно е менопаузата, тъй като намалява рязко концентрацията на естроген и на други хормони в организма. До този извод са достигнали учени, изследвали проблема, които публикуваха резултатите от изследването си в научното списание „Neurology“.

Статистиката сочи, че около две трети от страдащите от болестта на Алцхаймер са жени, а учените смятаха, че това се дължи на факта, че жените живеят по-дълго от мъжете. Новите изследвания обаче показват, че измененията в мозъчната дейност се дължат на хормонални причини.

Настъпването на менопауза може да надеждно да подскаже, че в женския мозък може да настъпят изменения, свързани с Алцхаймер, твърдят авторите на изследването.

Учените предполагат, че основен признак и възможна причина за развитието на болестта е натрупването на патогенен протеин в мозъчните клетки – така наречения бета-амилоид. Това са части от протеина АРР, който има важна роля при формирането на връзки между невроните.

Засега не са известни причините, поради които в организма на някои хора се нарушава преработката на старите молекули на АРР. В резултат на това в клетките и тъканта на мозъка се натрупват „парчета“ от този протеин, от които се образуват саморазмножаващи се токсични „възли“. Те постепенно убиват невроните, което в крайна сметка води до слабоумие и смърт на човека.

Учените отдавна се опитват да разберат, кое именно причинява развитието на Алцхаймер и ускорява появата на заболяването. През последните години биолозите откриха десетки генетични рискови фактори, които повишават вероятността от появата му.

В рамките на проведеното изследване учените установили, че ускореното натрупване на бета-амилоид и намаляването на обема на мозъка на първо място били свързани с хормоналния баланс след менопауза. Колкото повече намалявало производството на хормони, толково по-ясни били измененията в работата на мозъка при жените, което не се наблюдавало при мъжете.

Това означава, че представителките на нежния пол са по-уязвими на Алцхаймер не в преклонна възраст, а в периода между 45 и 50 години, когато нивата на естроген и на други полови хормони намаляват до минимум.

предишна статияКосмически туристи ще заминат за МКС през 2023 г
следваща статияЛувърът с 40 милиона евро загуби