Лувър

Лувърът планира да отвори вратите си за посетители на 6 юли, съобщи директорът му Жан-Люк Мартинез. Заради пандемията от коронавирус, обаче, световноизвестният музей е претърпял огромни финансови загуби, възлизащи на над 40 млн евро.

Това е приблизителната сума, която би се получила от продажбата на билети, отдаването под наем на помещения за провеждането на различни мероприятия, както се е случвало по-рано.

Според Мартинез, културнят обект ще отвори при не най-добрите условия.

„Сега броят на посетителите ще намалее до 5 – 10 000 души на ден“, каза той. Друг важен момент е, че известно време няма да има туристи от Китай и САЩ, което автоматично намалява броя на посетителите с 25 %.

В най-добрия случай се очаква посещаемостта да достигне нива от 20 – 30 % от показателите за същия период миналата година. Най-големият музей в света ще се лиши от 80 % от своите гости, тъй като делът на чужденците е около 75 %.

Мартинез признава, че през следващите 3 години ще има спад в потока от посетители. Той обаче се надява да „активизира“ както парижката публика, така и жителите на съседните на Париж райони.

С цел привличането на повече хора ще бъдат въведени нови форми, например мини-екскурзии. Те ще бъдат безплатни и за тях няма да се продават билети, но ще бъдат с продължителност само 20 минути. Обикновено посетителите на Лувъра прекарват там часове, за да разгледат експозициите. Очаква се новият подход да привлече поне 23 000 души, като се очаква голяма част от тях да се върнат след това за истинско посещение на музея.

Предвижда се и провеждането на „ваканции в музея“ – безплатни посещения с екскурзоводи за ученици и за възпитаници на професионално-техническите училища. Акцията разчита на посещаемост от порядъка на 3 600 души и ще продължи до 20 септември.

След карантината музеят ще въведе строги мерки, за да избегне заразяването на посетителите с коронавирус. Входът ще бъде единствено през стъклената пирамида, а на билетите ще бъде записано времето за влизане, което трябва да бъде строго спазвано.

Разработени са и маршрути, които няма да позволят потоците от посетители да се срещат в залите и коридорите. В много от залите, включително тази на „Джокондата“ ще има ограждения във вид на „серпентини“, по подобие на тези по летищата. В Лувъра туристите ще минават подред покрай портрета на Мона Лиза и няма да се позволява скупчване на хора, както в миналото.

Засега музеят ще осигури достъп на посетителите само до експозициите, разположени на площ от 45 000 кв. м, а някои от залите ще останат задълго затворени за публика.

Планът за модернизация предвижда активно ползване на интернет. По време на карантината сайтът на музея е бил посетен от 10 пъти повече потребители, като хората са били привлечени от добре оформения справочен материал, викторините, виртуалните посещения, записаните беседи с експерти по различни видове изкуства и периодите, към които се отнасят.

Мартинез обещава през следващата година сайтът да бъде преоформен, като се предвижда в него да бъдат представени всички колекции, а обясненията да бъдат на два езика – френски и английски.

предишна статияЖените в менопауза са по-застрашени от Алцхаймер
следваща статияЕдин го очаква опияняващ ден, а за друг назрява конфликт с близък човек