Експерти: През 2030 г. жителите на градовете ще престанат да купуват автомобили

1025

Автомобилът става все по-малко привлекателен обект за покупки. До този извод стигнаха експертите от специално създадената група Autonet. Всички те идват от различни независими организации, като целта на проекта им е била да изследват бъдещето на безпилотните технологии.

По време на проучването екипът е стигна до извода, че измененията в автомобилния свят няма да се ограничат само с въвеждане на автономни системи за придвижване, а ще бъдат още по-глобални. Така превозните средства ще се превърнат не в обект на владение от страна на хората, а ще представляват услуга, пише Automedia.bg.

Очаква се това да стане факт около 2030 г. Тогава хората в големите градове ще поръчват автомобил от смартфона или от компютъра си, а личната собственост ще се превърне в неудобство и ще носи само загуби. Постепенно населението ще започне да се отказва масово от купуването на коли. Основният приоритет ще се окаже усъвършенстването на мобилните сервизи и приложения, с чиято помощ транспортът ще се окаже по-удобен и по-достъпен за хората.

След появята на обществените пътища на автономни транспортни средства, тоест след 2020 г., се очаква истински бум на пазара за съвместни и персонални транспортни услуги. Така постепенно сегашните модели на обществен и частен транспорт ще се обединят в едно.

Според изследването на Autonet, най-големите световни автопроизводители – Daimler, BMW, Volkswagen и др., са наясно с промените, които ни очакват и затова актимно инвестират в технологии за безпилотни коли, като създават автономни таксита и камиони. Те също работят по разрични проекти за „каршеринг”, където автомобилът се ползва не е от един човек (или семейство), а от по-голям кръг хора.

В тази система съвсем скоро ще се включат и различните финансови сервизи за услуги – счетоводни, кредитни и застрахователни, които ще играят основна роля за оказването на помощ на клиентите.