ябълки

Какво гласи една стара поговорка? „100 милиона бактерии на ден ще държат доктора далеч?“

Ново проучване показва, че типичната ябълка от 240 грама съдържа около 100 милиона бактерии, най-вече в семената и кората.

Изследователите казват, че що се отнася до здравето на червата, колкото повече бактерии, толкова по-добре.

Освен това учените от Техническия университет в австрийския град Грац твърдят, че е установено, че биологичните ябълки съдържат дори по-разнообразна бактериална среда, отколкото конвенционалните ябълки, което може да ги направи по-здравословни, по-вкусни и по-добри за околната среда.

„Бактериите, гъбичките и вирусите в храната ни временно колонизират червата ни“, обяснява шефът на проучването професор Габриеле Берг. „Готвенето убива повечето от тях, така че суровите плодове и зеленчуците са особено важни източници на чревни микроби.“

Берг и нейният екип работят по намирането на най-добрия източник сред плодовете на полезни за червата микроби, затова решават да насочат погледа си към един от най-популярните плодове по целия свят: ябълката.

„Осемдесет и три милиона ябълки са били отглеждани през 2018 г., а производството продължава да расте“, казва Берг. „Но докато последните проучвания са картографирали гъбичното им съдържание, по-малко се знае за бактериите в ябълките.“

Изследователите анализирали и сравнявали нивата на бактериите в обикновени закупени в магазините ябълки и органични. Всяка ябълка се разрязва и се анализира парче по парче, т.е. стъбло, кори, семена и др.

И двата вида ябълки показват обикновено едно и също количество бактерии – 100 милиона, най-вече в сърцевината на ябълката. Например, ако тя се премахне, броят на типичните ябълкови бактерии спада до десет милиона.

Органичните и обработените ябълки се различават, когато става въпрос за разнообразието на бактерии. Биологичните ябълки показват много по-разнообразни бактериални общности от обикновените. Това е забележително, защото що се отнася до здравето на червата, разнообразието е още по-важно, отколкото количеството.

Берг и нейният екип твърдят, че еднодневната информация за микробиоми за плодовете и зеленчуците може да бъде толкова лесно достъпна, колкото и по-традиционна информация за храненето.

Изследването е публикувано в научното списание Frontiers in Microbiology.

предишна статияБамбуковите чаши добавят опасни съставки към кафето
следваща статияГуинет Полтроу: На 46 се чувствам уверена и по-красива