Сподели
ябълки

Какво гласи една стара поговорка? „100 милиона бактерии на ден ще държат доктора далеч?“

Ново проучване показва, че типичната ябълка от 240 грама съдържа около 100 милиона бактерии, най-вече в семената и кората.

Изследователите казват, че що се отнася до здравето на червата, колкото повече бактерии, толкова по-добре.

Освен това учените от Техническия университет в австрийския град Грац твърдят, че е установено, че биологичните ябълки съдържат дори по-разнообразна бактериална среда, отколкото конвенционалните ябълки, което може да ги направи по-здравословни, по-вкусни и по-добри за околната среда.

„Бактериите, гъбичките и вирусите в храната ни временно колонизират червата ни“, обяснява шефът на проучването професор Габриеле Берг. „Готвенето убива повечето от тях, така че суровите плодове и зеленчуците са особено важни източници на чревни микроби.“

Берг и нейният екип работят по намирането на най-добрия източник сред плодовете на полезни за червата микроби, затова решават да насочат погледа си към един от най-популярните плодове по целия свят: ябълката.

„Осемдесет и три милиона ябълки са били отглеждани през 2018 г., а производството продължава да расте“, казва Берг. „Но докато последните проучвания са картографирали гъбичното им съдържание, по-малко се знае за бактериите в ябълките.“

Изследователите анализирали и сравнявали нивата на бактериите в обикновени закупени в магазините ябълки и органични. Всяка ябълка се разрязва и се анализира парче по парче, т.е. стъбло, кори, семена и др.

И двата вида ябълки показват обикновено едно и също количество бактерии – 100 милиона, най-вече в сърцевината на ябълката. Например, ако тя се премахне, броят на типичните ябълкови бактерии спада до десет милиона.

Органичните и обработените ябълки се различават, когато става въпрос за разнообразието на бактерии. Биологичните ябълки показват много по-разнообразни бактериални общности от обикновените. Това е забележително, защото що се отнася до здравето на червата, разнообразието е още по-важно, отколкото количеството.

Берг и нейният екип твърдят, че еднодневната информация за микробиоми за плодовете и зеленчуците може да бъде толкова лесно достъпна, колкото и по-традиционна информация за храненето.

Изследването е публикувано в научното списание Frontiers in Microbiology.

Коментари