Неусетно бамбуковите чаши се превърнаха в незаменим аксесоар за пиене на „кафе на крак“. Те могат да се използват многократно и са по-екологични, поне така казват производителите. Освен това, не трябва да се чудиш къде да изхвърлиш пластмасовата чашка след като си изпиеш кафето.

Но изследване доказа, че често бамбуковите чаши съдържат значителни количества меламинова смола, която е опасна за здравето пластмаса, съобщава ДПА.

Тестовете, направени по поръчка на германското издание Stiftung Warentest, показаха, че над половината от изследваните бамбукови чаши на различни компании, съдържат следи от опасната пластмаса. Това означава, че всеки път, когато отпиваме от кафето си, поглъщаме и част от опасния химикал.

Причината за това е, че фино пресованите бамбукови фибри имат нужда от определен вид лепило, което им помага да стоят в определената форма. А меламиновата смола е идеалната спойка.

Ако пластмасата е обработена правилно и никога не се излага на температури над 70 градуса – няма опасност опасните съставки да се пренесат в напитката. Но кафето обичайно е над тази температура, когато се налива в чашата.

Производителите бяха критикувани и за начина, по който рекламират чашите си. Някои твърдят, че бамбуковите чаши са биоразградими, но когато се обработват със смолата – това не е така. Рециклирането им също е трудно, защото сместа не може да бъде разделена на съставните си части след обработка.

предишна статияСи Ен Ен: Хакнаха почти всеки работещ българин
следваща статияЕдна ябълка носи приблизително 100 милиона бактерии