Европа, САЩ

Маргаритис Схинас може да очаква ожесточена скара днес /статията е от 3 октомври – бел. ред./, тъй като той седи с членове на Европейския парламент заради номинацията му за европейски комисар.

Това не е заради нещо, което гръцкият политик е направил или не е направил. Бившият говорител на Европейската комисия е добре известна фигура в Брюксел.

Това е заради името, което за неговото портфолио е дадено от избрания председател на Комисията Урсула фон дер Лайен. Няколко членове на Парламента възразиха, че титлата на Схинас като комисар по „европейския начин на живот“ влиза в популистка реторика – особено след като неговите отговорности са да включва миграцията.

Но какъв точно е европейският начин на живот?

Манфред Вебер, лидерът на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) в Парламента, защити заглавието на Шинас като напълно подходящо, като попита своите колеги евродепутати:

„Има ли в залата някой, който иска да живее африканския начин на живот? Или американския начин на живот? “

Което води до въпроса: Какъв е всъщност европейският начин на живот и как той се сравнява, да речем, с „американския начин на живот“?

„Политико“ анализира цифрите, с някои неочаквани изводи.

АМЕРИКАНСКИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТА VS. НАЧИН НА ЖИВОТА НА ЕВРОПА

ЕС скоро ще има еврокомисар, чиято задача е да защитава „европейския начин на живот“. Но какво всъщност означава това и как се сравнява с други развити икономики като Съединените щати?

ЕС – 512 379 000 жители

САЩ – 327 164 000 жители

 

ГЛАВНИ  РАЗЛИЧИЯ

САЩ и Европейският съюз са силно развити части на света, но докато гражданите на ЕС живеят по-дълго, те средно са по-бедни от американците.

Индекс на човешкото развитие

ЕС: 0,884

САЩ: 0,924

БВП на глава от населението (текущи щатски долари)

ЕС: 36 532 долара

САЩ: 62 641 долара

Продължителност на живота от раждане:

ЕС: 81

САЩ: 79

ЗАТЛЪСТЯЛОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО

По-голяма част от гражданите на САЩ страдат от затлъстяване в сравнение с гражданите на ЕС.

 

РАЗЛИЧИЯ В ХРАНЕНЕТО

Въпреки че има малки разлики в консумацията на червено месо и зеленчуци, гражданите на ЕС ядат значително по-малко преработено месо от гражданите на САЩ. Те обаче пият два пъти повече напитки със захар.

Консумация на червено и на преработвано месо

 

 

Консумация на зеленчуци и на напитки със захар

 

ЕВРОПЕЙЦИТЕ СА ФИНАНСОВО ПО-КОНСЕРВАТИВНИ

Американците са склонни да трупат повече дългове, отколкото гражданите на ЕС. Десетилетие след финансовата криза, дългът на домакинствата в САЩ е около 80 процента от БВП на страната, което е спад от 100 процента преди рецесията. В ЕС дългът на домакинствата достигна пика си от 62 процента от БВП.

САЩ са дом на повече чужденци, отколкото ЕС

Тъмната част на колонките показва броят чужденци спрямо останалата част от населението.

МОБИЛНОСТ

Гражданите на ЕС купуват повече автомобили – пропорционално – от гражданите на САЩ.

Продажби на автомобили на 10 000 жители

В ЕС ИМА ПО-ГОЛЯМО РАВЕНСТВО В ДОХОДИТЕ, ОТКОЛКОТО В САЩ

Нивото на неравенство в доходите е стабилно във времето както в САЩ, така и в ЕС. Но в САЩ неравенството постоянно е с около 50 процента по-голямо, отколкото в ЕС.

Сравнението е по скалата от 0 /пълно равенство/ до 1 /пълно неравенство/

ИНТЕРНЕТ СВЪРЗАНОСТ

Европейският съюз изостава от САЩ в интернет свързаността в средата до края на 2000-те, но в края на десетилетието широколентовата свързаност на гражданите на ЕС се приближи до тази на техните колеги от САЩ.

Фиксирана широколентова връзка на 100 жители.

 

ИЗТОЧНИЦИ НА ДАННИТЕ: Eurostat, U.S. Bureau of Census, IMF, WHO, World Nutrition Report (2018 on 2016 data), World Bank, OICA.

предишна статияМоже ли добрите намерения да съжителстват с мутренски похвати?
следваща статияДнес някой трудно ще се разбира с любимия, за друг денят си е откровено опасен