Начало Водещи „Джонсън и Джонсън“ осъдени да заплатят 4,7 млрд. долара заради продукти, причиняващи...

„Джонсън и Джонсън“ осъдени да заплатят 4,7 млрд. долара заради продукти, причиняващи рак

1891
Джонсън

Американската корпорация „Джонсън и Джонсън“ беше осъдена да заплати 4,69 млрд. долара обезщетение на 22 жени, които твърдят, че са заболели от рак, причинен от козметични продукти на компанията, съобщава „Блумбърг“.

Сумата представлява шестото най-високо обезщетение присъждано някога в САЩ. Решението е взето от съд в щата Мисури с пълно единодушие от съдебните заседатели.

Говорител на компанията е определил присъдата по делото като несправедлива и е заявил, че ще бъде обжалвана. Освен това от компанията са подчертали, че продуктите им не причиняват рак.

„Джонсън и Джонсън“ са обвинени в измама и прикриване на информация, че част от продуктите им могат да нанесат непоправими вреди на здравето и в САЩ срещу компанията вече са заведени няколко хиляди иска.

Ищците твърдят, че козметичните продукти на компанията са имали в състава си азбестов прах, която е доказано силно канцерогенен и причинява рак на яйчниците.

Основаната през 1886 година „Джонсън и Джонсън“ корпорация е една от най-големите производители козметични и санитарни продукти и медицинско оборудване в света. За 2016 година оборотът на компанията е в размер от над 72 млрд. американски долара.

предишна статия200 – 300 хиляди долара ще струва полет в космоса
следваща статияПродажбите на персонални компютри с първи ръст за последните 6 години