Начало Водещи Продажбите на персонални компютри с първи ръст за последните 6 години

Продажбите на персонални компютри с първи ръст за последните 6 години

1543
компютри

Световният пазар на персонални компютри отбеляза ръст на продажбите за пръв път през последните шест години, предаде АФП.

Според експерти, увеличението в продажбите през втората четвърт на 2018 година се дължи най-вече на ъпгрейди в сегмента на бизнес потребителите.

По данни на компанията за маркетингови проучвания „Гартнър“, продажбите на персонални компютри са през последната четвърт са нараснали с 1,4% и са достигнали 62,1 млн. продадени устройства. Все още обаче не е ясно дали секторът ще навлезе в период на устойчив растеж или става въпрос за временно явление.

През последните години продажбите на персонални компютри намаляват, тъй като мнозина потребители отдават предпочитание на мобилните устройства като смартфони или таблети, като в същото време не виждат смисъл да заменят настолните си машини.

Експерти са на мнение, че растежът се дължи основно на бизнес потребителите, които обновяват своите компютри, за да преминат на Windows 10. Спадът в потребителския сегмент обаче продължава.

Китайската „Леново“ и американската HP държат най-голям дял от пазара на персонални компютри с по 21,9%. На трето място е „Дел“ с 16,8%, а следващи са „Епъл“ със 7,1%.

За последен път пазарът на персонални компютри отбеляза ръст през първата четвърт на 2012 година, когато продажбите се повишиха с 4,2%.

предишна статия„Джонсън и Джонсън“ осъдени да заплатят 4,7 млрд. долара заради продукти, причиняващи рак
следваща статияЧовекът с най-дългия маникюр в света си изряза ноктите