нос

Изследователи от университета в Гранада заявиха, че челото става по-топло, ако човек се опита да измами събеседника си, а носът е студен. Поради охлаждането носът също така намалява размера си, според „Московски Комсомолец“.

Технологията се нарича „обратен ефект на Пинокио“. Името е в чест на приказния герой, чийто нос нараства, когато той лъже.

Авторите на изследването заявяват, че носът изстудява с 1,2 градуса, ако човек казва лъжа. Този процес може да бъде установен със специално оборудване, което улавя инфрачервена радиация. Също така подобни устройства показват, че с около 1,5 градуса челото на лъжеца става по-топло.

Разработката е тествана на 60 студенти, предаде 24СМИ. Участниците в експеримента са били помолени да отговорят на серия от въпроси. Всеки от доброволците е разказвал по телефона за няколко минути на приятелите си лъжлива информация.

Експертите са измерили температурата на лицата на участниците. Индикаторите на „термичния детектор за лъжа“ са показали с 10% по-точни резултати от конвенционалния полиграф. Вълнението на човека, опитващ се да измами събеседника си, е посочено като главната причина, поради която носът става по-студен.