звезди

Учените са открили звездна система, която скоро може да избухне със силно гама-изригване, според Европейската южна обсерватория (ESO).

Системата се състои от три звезди, заобиколени от вихрушка от космически прах. Официалното й име е 2XMM J160050.7-514245, но поради извиващите се форми, които приличат на змия, навита около звездите, астрономите й дадоха друго име – Aпоп. В древната египетска митология Апоп е огромна змия, олицетворяваща хаоса, вечния враг на бога на слънцето Ра. Скоро Апоп може да избухне в най-силното електромагнитно събитие във Вселената – гама-лъчите.

Системата се състои от звездите Волф-Райе, които се характеризират с много висока температура и яркост. Някои светлинни тела, най-големите, се превръщат в звезди Волф-Райе в края на тяхното съществуване. По принцип това е кратка фаза, която отнема няколко стотици хиляди години.

Aпоп се отличава с невероятна скорост на звездните ветрове от 12 милиона километра в час. Тези ветрове водят до създаването на вихър около звездната система. За разлика от ветровете, вихърът се движи бавно (по-малко от два милиона километра в час). Тази разлика в скоростта, вероятно, е резултат от факта, че една от звездите в системата изпуска едновременно бързи и бавни ветрове в различни посоки.

Въз основа на това предположение, астрономите стигнаха до заключението, че тази звезда е в състояние, близко до критично – тя се върти толкова бързо, че почти се разкъсва. Смята се, че такова бързо въртене на звездата Волф-Райе води до дълъг взрив на гама-лъчи, когато центърът й експлодира в края на жизнения цикъл.

предишна статияАПИ: На много места видимостта е ограничена
следваща статияДа ти пипна носа, за да видя дали лъжеш