Гърция граница

Всички действащи до сега ограничения за влизане в Гърция остават в сила до 06:00 на 05 април 2021. Това съобщава посолството ни в Атина.

До тази дата пристигащите в Гърция, независимо от вида транспорт (въздушен, сухоземен или морски), подлежат на задължителна 7 (седем) дневна карантина. Изолацията може да бъде прекъсната единствено, в случай че престоят в страната е по-кратък от задължителните за самоизолация 7 дни.

При влизане в страната се изисква и представянето на негативен резултат от PCR тест. Той трябва да бъде направен не по-рано от 72 часа от пристигането. При липса на такъв гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната.

Освен това всеки трябва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/ .

Там подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания. Компаниите, които извършват пътнически превози (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди неговото качване. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.

Има и изключения

Гражданите, които пътуват поради крайно належащ професионален ангажимент и веднага след това напускат страната, не могат да влязат отново в Гърция до 05 април. Изключение правят гръцки граждани, такива, които притежават разрешителни за пребиваване, хора с постоянно местожителство е Гърция и такива с емигрантски статут.

С продължаването на мерките отпада ограничението за кацане на самолети, които пристигат от Турция.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106.

Както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Гърция е сред най-яростните привърженици на въвеждането на сертификат за пътуване. Страната обяви и готовност за старт на сезона в средата на май.