Иван Гешев
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев изненадващо отложи планираното си и дългоочаквано обръщение към нацията от ефира на БНТ тази вечер. Няма обяснения защо, как и за кога го отлага. Тръпнещата нация, която се надяваше на нови разтърсващи и „безпрецедентни“ „разкрития“, ще й се наложи да гради свои версии за случката и по-точно за липсата на случка.

Например: дали е натиснал вече бутона „Еnter“?

Отложеното решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) по искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев и часове преди обявеното за тази вечер обръщение към нацията бяха сред темите, които депутатите коментираха днес.

Развитието на процедурата по искането за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор показва колко належаща е нуждата от дълбока съдебна реформа. Това изтъкна депутатът от ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова.

„Това, което се развива пред очите ни, за пореден път показва, че институцията на главния прокурор в България не е адекватна на това, от което има нужда обществото, защото главният прокурор явно се занимава с всичко друго, но не и да организира работата на прокуратурата за това да има обективно, пълно, всестранно разследване на всяко престъпление, особено пък на тези от висок обществен интерес. Това, което наблюдавахме вчера, имаше много малко общо с правото“, коментира тя.

Статуквото, което иска да премахне главния прокурор, се разцепи на две, смята лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов:

„Тъжното е когато виждаме, че във ВСС има хора, които всъщност са копчета и като им натиснеш копчето работят, като им натиснеш копчето спират да работят. Това е тъжното, това е унизително, разбирате ли, когато законите се определят заради определени хора и заради определени в момента моментни състояния на силите“.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски беше лаконичен: „Лакардии!“.

Според Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ става дума за „битка за влияние в съдебната власт“.

„Какъв ще бъде крайният ефект от всичкото това предстои да разберем, но е логично ние, като политически представени партии, да търсим път наистина да реформираме тази система, за да не допускаме тези игри на влияние повече и това сливане на изпълнителна власт, законодателна власт и съдебна власт в едно. Така, че предстои да видим като зрители какво ще каже довечера главния прокурор, но каквото и да каже той трябва да е в историята рано или късно“, обясни той.

Изцяло в правомощията на Висшия съдебен съвет е да вземерешение за съдбата на Иван Гешев,

коментира Рая Назарян от ГЕРБ-СДС:

„Висшият съдебен съвет е част от съдебната власт и взима сам решенията си. Нашата инициатива започва, развива се със законодателната инициатива и с това приключва. Оттам нататък какви решения, как, по какви правила ще ги взима ВСС е изцяло в техните правомощия и не зависи от нас. Ние вмешателство не упражняваме спрямо този независим орган. Могат да дебатират колкото е необходимо преди да вземат своите решения“.

Много хора в последната седмица започнаха да игратя двойни роли – говоря за депутати, които започнаха да го играят секретарки на г-н Гешев. Бутонът „Enter“ работи от г-н Гешев. Корнелия Нинова стои, стои… и

някой като ѝ натисне бутончето,

започва да играе различна роля от тази, която ѝ предвидил народът, когато я избрал. Това заяви в кулоарите на парламенат депутатът от ГЕРБ-СДС Маноил Манев.

„Асистентка на г-н Гешев – излиза и започва да развива неговите тези я от трибуна, я от някъде другаде. Нинова много добре знае какво пише в правилника за работа с документи в Народното събрание. Чл. 40, ал. 6 нито ограничава, нито забранява на някой народен представител да се запознае с документите, които тя визира“, уточни той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук