Европейски съюз, ЕС, еврозона

Слушах оня ден по радиото разговор с българин, който се разходил до Венецуела (по границата с Бразилия и после в самата Бразилия, гледал водопади и други красоти. Съпровождали го двама руснаци, също с туристическа цел.) Не можах да му запомня името. Няма значение.

Човекът разказа, че там, където е бил, животът си тече нормално. Има ресторанти, Wi-Fi, храна, транспорт. Вярно, инфлацията е убийствена, но венецуелците преодолявали това неудобство с банкови карти.

Между другото – същият способ ползвали и в Зимбабве, друг комунистически рай и класически пример за съсипана що-годе нормална държава. Щото и там, както и във Венецуела, за да си купиш хляб, носиш една чанта пари и после слагаш хляба в същата чанта.

Та по думите на нашия българин, разхождал се из Венецуела, всичко си е нормално, а пропагандата преекспонира.

Дотук добре.

Тогава защо няколко милиона венецуелци избягаха? Отидоха да живеят другаде, дето не е толкова хубаво?

Просто е.

Венецуела има затруднения, дефицит на стоки за ежедневието, изолирана е от съседите и от по-голямата част от света, но е виновен световният импеариализъм.

Америка в частност.

Не се съмнявам, че Щатите работят активно за смяна на режима в Каракас и че не са водени само от алтруизъм и привързаност към демократичните ценности.

Когато България беше в криза, подобна на венецуелската при провала на комунистите през 97-а и един бутилка „Кока-кола“ струваше 1000 лева (30-40-50-цента), нашите не се сетиха да обвинят международното положение за поразиите, причинени от собствената им глупост, некадърност и крадливост.

Направиха го по-късно.

Днес голяма част от българите, критична част, са убедени, че Жан Виденов всъщност е бил свестен човек, но Сорос и американците са го свалили.

Венецуела 2019 прилича много на това обяснение. Всички ни  мразят и ни желаят злото.

Сега българското правителство, притиснато от обстоятелствата, беше принудено да подкрепи опозицията срещу действащия президент Мадуро и да приеме позицията, която е на повечето страни в Европа.

Президентът Радев от своя страна, може би притиснат също от обстоятелства, но от друго естество, по същество подкрепи руската и турската позиция.

Огнян Минчев, когото харесвам и уважавам и – мога да кажа – ми е приятел, написа, че е недопустимо. Светът няма да каже, че Радев подкрепя Мадуро и отделя България от Европа.

Ще каже, че България го прави.

И защо?

В кой съюз сме – в Европейския или Съветския?

И по-важното – къде искаме да бъдем.