война, Тръмп, Путин

Изтеглянето на САЩ от Договора с Русия за ликвидиране на ракетите с малък и среден радиус на действие би могло да доведе до нова надпревара във въоръжаването, но също така ще позволи на Съединените щати да модернизират своя ядрен арсенал – цел, която беше заявена публично миналата година.

Президентът Доналд Тръмп обяви в петък, че САЩ прекратяват задълженията си по Договора и от събота започват процес за изтегляне до шест месеца.

НАТО подчерта, че съюзниците на САЩ „напълно подкрепят“ оттеглянето на Вашингтон от пакта, тъй като Алиансът е съгласен с твърдението на Вашингтон, че руската система за крилати ракети 9M729 нарушава Договора.

Ден по-късно руският президент Владимир Путин също обяви оттеглянето на страната си и нарече решението на Вашингтон „едностранно и напълно непровокирано“.

От години Съединените щати се оплакват от предполагаемите нарушения на Договора от страна на Москва. Но сега вече открито заговориха за шанса си да модернизират своите оръжия.

Когато Съединените щати представиха новата си ядрена политика през февруари 2018 година, те предупредиха, че планират да се сдобият с две нови оръжия: нов тип ядрена ракета, която ще бъде изстрелвана от подводници и нов тип крилата ракета с ядрена бойна глава, която обаче е в нарушение с Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден радиус на действие.

Тази нова ракета, която ще влезе в експлоатация само след десетилетие, ще бъде нарушение на договора, ако бъде въведена на въоръжение, обяснява Пентагона.

През годините винаги е било подчертавано, че програмата за научноизследователска дейност не е забранена от Договора, сключен с Москва през 1987 година.

Така че от събота „вече не сме обвързани с ограниченията му“, заяви Джони Майкъл, говорител на Пентагона.

Военният бюджет на САЩ за 2019 година предвижда средства за разработването на тази нова ракета със среден обсег и „все още сме в етап на проучване“, допълни говорителят.

Всъщност, Пентагонът вече е подготвил своя отговор на руската ракета 9М729, която според Москва има обсег едва 480 километра. Но Вашингтон, подкрепян от съюзниците си в НАТО, казва, че руската ракета вече е била тествана на много по-големи разстояния.

Надпревара във въоръжаването

Джефри Прайс от университета „Джон Хопкинс“ твърди, че Договорът е в полза на САЩ, тъй като забранява всички ракети „земя-въздух“ с обхват от 500 до 5 500 километра, а всичко изстреляно от подводница или спуснато от бомбардировач, просто не е включено в него.

„По този начин този документ лишава Русия от значими военни способности, чиито обсег и местоположение са стратегически предимства“, написа в Туитър бивш служител на Пентагона.

Според данни от антиядрената група „Съюз на загрижените учени“, в американския ядрен арсенал има 4600 ядрени оръжия, от които 1740 са готови да бъдат използвани по всяко време. Десетте подводници на американския флот, въоръжени с ядрени ракети, постоянно патрулират моретата, твърдят от организацията.

Русия има подобен брой ядрени бойни глави, но ядрените й подводници са в лошо състояние, както стана ясно след няколкото инцидента през последните години.

Китай, който иска да отстоява военното си господство в Азия, също има ракети със среден обсег. Според експерти, 95% от китайските ракети биха нарушили Договора, , ако Пекин беше страна по него.

Майкъл Крепон от „Stimson Center“ смята, че „се отправяме към нова надпревара в ядреното въоръжаване“.

„Всеки път, когато вашият национален бюджет за отбрана стане десет пъти по-голям от този на Русия и пет пъти по-голям от този в Китай, можете да си позволите надпревара във въоръжаването. Но надпреварата с оръжия обикновено не свършва добре: дори ако оставите конкуренцията за гърба си, сигурността ви е намаляла.“

предишна статияТони Николов: Комунизмът беше време на несвобода
следваща статияВ кой съюз искаме да бъдем?