бяло вино

Противопоставянето между Русия и САЩ повиши интереса към всичко руско при американците и създаде неочаквани възможности за бизнес, констатира руската редакция на Би Би Си.

Поводът е , че когато САЩ въведоха първите санкции срещу Русия, в Мериленд започва производството на бяло вино „Руска целувка“.

До това се стига, след като през 2014 г. американският винопроизводител Дейв Колинс произвел първата партида вино от „руското“ грозде. Предполага се, че то се е появило в Америка през 90-години на миналия век за изучаване. Всъщност така и остава неизвестно как „руската“ лоза е стигнала до САЩ.

Кореспондент на Би Би Си отиде при Дейв Колинс, за да изясни ползите за винопроизводителя от „новата Студена война“ между Вашингтон и Москва.

Производителят на „Руска целувка“ разбрал за гроздето, отглеждано в Университета в Мериленд, което наричали руски хибрид.

Дейв Колинс казва, че е имал и проблеми с властите заради названието на виното – „Руска целувка“. Когато изпратил етикета на продукцията си за одобряване от федералните власти, те му казали:

„Не, не можете да използвате „Руска целувка“. Те помислиха, че въвеждаме обществото в заблуждение, че това е руско вино. Това не е руско вино, то е американско вино. Но гроздето е руско – каза Колинс пред Би Би Си – Така или иначе в крайна сметка те дадоха разрешението.“

Всъщност сортът грозде е SK 77 53.

На въпрос готви ли се да внесе и друг сорт руско грозде, от което да прави вино и как ще кръсти новия си продукт, Колинс с ирония отговори:

„А защо не „Руски заговор“?

предишна статияВ кой съюз искаме да бъдем?
следваща статияКралски скандал: Мъж твърди, че е син на Чарлз и Камила, роден преди сватбата с Даяна