Начало България МОН: Външното оценяване след 4-ти и 10-ти клас няма да отпадне

МОН: Външното оценяване след 4-ти и 10-ти клас няма да отпадне

748
Сподели
оценяване

Външното оценяване след 4 и 10 клас е задължително по закон, така че няма да отпадне. Това заяви пред БНР Евгения Костадинова, директор на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерство на образованието.

Министър Красимир Вълчев преде дни също зяави, че няма да има отпадане на външното оценяване след 4 и 10 клас, независимо че омбудсманът поиска то да не се проведе заради пандемичната обстановка и дистанционното обучение.

„Националното външно оценяване важи за 4,7 и 10 клас според нормативната уредба – то е задължително за тези класове. Ако ученик не се яви, трябва да представи бележка за уважителни причини, защо се е наложило това – това важи и за външното оценяване за учениците от 10 клас. Всеки път го казвам, ще го повторя – националното външно оценяване не спира ученик от продължаване в по-горните класове – тоест, който не се е явил на външно ученик, продължава напред в училище според успеха, който има до този момент“, поясни в „Преди всички“ още Евгения Костадинова.

По думите ѝ оценките от външното оценяване за 10 клас се отразяват в удостоверението за завършен първи гимназиален етап – те не са балообразуващи в дипломата за средно образование – дипломата за средно образование отчита успеха от 11 и 12 клас.

„То е важно защото дава информация за пропуските и напредъка на конкретния ученик, оценката му не е дадена от преподаващия му учител, а е уловила базовите му умения, придобити в целия етап – така че външното оценяване е важно и за ученика, и за родителя, каза още Костадинова.

Външното оценяване

дава и информация за качеството на образователната ни система – на национално и регионално равнище, също и дали е адекватно обучението за съответната възрастова група. За 10 клас външното оценяване е също много важно, за една част от учениците, които учат в обединени училища и въз основа на резултатите от това, сменят училището си“, каза още експертът.

Тя допълни, че още през август месец на сайта на МОН е публикувана информация как ще изглеждат външните оценявания и кои ключови резултати от обучението ще бъдат измервани на изпитите.

Коментари