Начало Водещи Сенатът гледа импийчмънта на Тръмп

Сенатът гледа импийчмънта на Тръмп

632
Тръмп

Вторият импийчмънт на Доналд Тръмп влиза за обсъждане в Сената. Лидерите на демократичното мнозинство и републиканско малцинство в Горната камара на законодателната власт Чък Шумер и Мич Макконъл се договориха относно формата за процедура за импийчмънт срещу бившия държавен глава. В същото време часове прези процеса Тръмп беше забелязан да играе голф в имението си в Палм бийч, Флорида.  Той категорично отказва да бъде изслушван и да дава показания във връзка с процедурата по импийчмънт.

Според постигнатото споразумение между демократи и републиканци в Сената прокурорите от Камарата на представителите на САЩ и адвокатите на Тръмп ще имат еднакво време да задават въпроси и да правят заключителни изявления.

По-рано в понеделник Камарата на представителите отхвърли искането, подадено от правния екип на Тръмп, целящо да бъде прекратена процедурата по импийчмънт срещу бившия президент.

Формат на процедурата

Процесът на импийчмънт ще започне с обсъждане на конституционността на самия процес срещу бившия президент. След четиричасово обсъждане на конституционността ще последва гласуване дали горната камара на Конгреса има право да отстрани бившия шеф на Белия дом.

Законодателите се нуждаят от обикновено мнозинство за одобрение, което демократите могат да предоставят. Юридическият екип на Тръмп и повечето републикански сенатори се противопоставят на втори процес за импийчмънт срещу бившия американски лидер, подчертавайки, че процесът е противоконституционен.

Прокурорите и адвокатите ще изнесат встъпителни речи, последвани от до 16 часа (два дни) за всяка страна, за да представят делото си с възможност за дебат. Освен това на сенаторите ще бъдат дадени общо четири часа, за да задават въпроси на адвокати и прокурори от долната камара.

На този етап Сенатът ще може да гласува, за да призове свидетели и да предостави допълнителни доказателства. И накрая, на двете страни ще бъдат дадени четири часа за заключителни изказвания, разпределени по равно между прокурорите и адвокатите.

По искане на един от адвокатите на бившия държавен глава процедурата ще бъде спряна в петък вечерта и ще бъде възобновена следобед в неделя. По този начин, ако страните не извикат свидетели, процедурата ще приключи следващата седмица, по-бързо от първото подобно съдебно дело срещу Тръмп миналата година.

Сенаторите трябва да одобрят резолюция със споразумения относно формата на процедурата за импийчмънт. Гласуването ще има формален характер поради факта, че всички участници в процеса – демократи и републиканци в Сената, прокурори и адвокати на Тръмп – вече са се съгласили с всички точки на документа.

Два гласа?

Както обясни Шумер, ако сенаторите одобрят импийчмънта на Тръмп, ще се проведе второ гласуване за забрана на бившия президент да заема публична длъжност в бъдеще.

Обвинителен акт в рамките на импийчмънт изисква две трети от гласовете в Сената – най-малко 67 от 100. Според американските медии демократите все още не са успели да привлекат подкрепата на необходимия брой републиканци в този случай.Става въпрос за 17 души от партията на Тръмп, които трябва да гласуват срещу него, за да бъде одобрен импийчмънтът.Експертите смятат, че демократите едва ли ще успеят.

В същото време, за да се забрани по-специално на Тръмп да се кандидатира отново за президентския пост, е необходимо обикновено мнозинство от членовете на горната камара.

Доналд Тръмп е обвинен за подбуждане към въстание. Поводът са безредиците, които избухнаха в Капитолия на 6-ти януари. Досегашният държавен глава на САЩ влезе в историята като единственият президент, срещу когото два пъти е задействана процедура по импийчмънт.

предишна статияМОН: Външното оценяване след 4-ти и 10-ти клас няма да отпадне
следваща статияСмъртоносна ли е бялата сол за човека