великобритания зеления списък

Великобритания е готова да обяви зеления списък за страните, до които хората могат да пътуват скоро. Ще има и стандартни процедури, за да се гарантира, че пътуването може да се случи безопасно, заяви министърът на международната търговията Лиз Тръс във вторник.

Надеждите, че британците ще могат да пътуват до Европа, се повишиха в понеделник, след като Европейският съюз препоръча облекчаване на ограниченията за допускане на хора, които са били напълно ваксинирани или идват от страни с „добра епидемиологична ситуация“.

Британското правителство заяви в средата на април, че ще обяви кои страни ще бъдат отворени за пътуване без карантина от Англия в началото на май.

„Не мисля, че ще мине много време, преди да направим тези съобщения“, каза Тръс пред Sky News.

Източници предполагат, че списъкът може да бъде публикуван в петък, след като в четвъртък се проведат местни избори.

„Хората искат да резервират почивка, но бих посъветвала хората да изчакат, докато не направим това съобщение“, добави Тръс.

Акциите на авиокомпаниите и туристическите компании отбелязват лек ръст след новините от ЕС. TUI, най-голямата ваканционна компания в света, отбеляза повишение с 5% , докато easyJet  , Jet2  собственост на British Airways са се увеличили с между 2% и 4%.

Туристическите компании предполагат, че ще има ограничено търсене. Базираната в Обединеното кралство Томас Кук, която продава почивки онлайн, заяви, че резервациите през седмицата, приключила на 2 май, са се увеличили с 50% спрямо предходната седмица, като се търсят летни пътувания, както и есенни и 2022 пакети.

Най-голямото летище във Великобритания, Хийтроу, изрази опасения, че увеличаването на броя на пътниците може да доведе до дълги опашки и натовареност на граничния контрол, тъй като COVID-19 означава, че граничният персонал трябва да проверява множество формуляри.

Тръс каза, че ще има процедури за улесняване на безопасното пътуване.

Източник: Ройтерс

предишна статияПореден ден с летни температури
следваща статия„Нисан“ продава целия си дял в „Даймлер“ за 1,15 млрд. евро