Иван Гешев
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Д.А. по предложение на Софийска градска прокуратура, съобщават от държавното обвинение. Става въпрос за депутата Димитър Аврамов от ДПС.

От прокуратурата поясняват, че искането е за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу народния представител, който е обвинен за търговия с влияние.

“ Аврамов и двама негови помагачи се явяват пред Темида за това, че през 2012 г. са поискали от земеделеца Светослав Илчовски 220 хил. лв. и право на ползване на земеделски земи, за да се решат проблемите му с областната земеделска служба в Монтана“, съобщава 24 часа.

С Определение от 20.04.2023 г. е спряно наказателното производство срещу Д.А. (Димитър Аврамов) на основание чл. 25, ал. 1, т. 3 от НПК – поради придобиване на депутатски имунитет, се посочва в съобщението на прокуратурата.

Продължаването на наказателното производство срещу народен представител е възможно само след разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Д.А. (Димитър Аврамов) съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България.

Припомняме, че главният прокурор вече поиска депутатския имунитет на Бойко Борисов заради разследванията, известни като „Барселонагейт“ и „златните кюлчета“. Под прицела на Гешев е и депутата от ГЕРБ Даниел Александров, срещу когото има наказателно производство за блудство с 14-годишно дете. Гешев внесе искане и за Кирил Петков заради декларацията му, че няма друго гражданство.

По този повод днес парламентарната група на “Продължаваме промяната – Демократична България” внесе в деловодството на Народното събрание проект за решение за създаване на временна парламентарна комисия по исканията на главния прокурор за отнемане депутатските имунитети на Борисов, Александров и Петков.

Според предложението, комисията ще се състои от 12 депутати – по двама души на паритетен принцип от всяка парламентарна група. Тя ще работи до изчерпване на предмета си, но трябва да завърши работата си не по-късно от 18 юли 2023 г. За всеки случай трябва да прецени дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и ще се изготвя отделно становище. В парламента са внесени огромен обем доказателствени материали, с които членовете на комисията трябва да се запознаят.

Със създаването на тази временна комисия се следва практиката на Народното събрание досега по редица други случаи с поискани от прокуратурата имунитети на народни представители.