Начало Водещи България ще е в група C на новата Nations League

България ще е в група C на новата Nations League

1015

Българският национален отбор ще се състезава в дивизия „С“ на новия турнир Nations League, който стартира догодина. УЕФА реши да създаде надпреварата, за да утвърди и доразвие пожъналата успех концепция за седмица на националните отбори, която да запази жива интригата в европейския футбол и на национално ниво. Европейската централата продължава да търси подходящия и ефективен баланс след уникалния комерсиален и спортно-технически бум на клубните турнири и най-вече на Шампионска лига, заплашващи да обезличат националните отбори, съобщава „Спортал“.

В Nations League ще участват всички 55 европейски федерации със своите „А“ национални отбори. Те ще бъдат разделени в 4 дивизии в зависимост от коефициента си в Националната ранглиста на УЕФА, която е различна от класацията за национални отбори на ФИФА.

В дивизия „А“ ще се включат първите 12 в ранглистата, в дивизия „В“ – следващите 12, в дивизия „С“ – следващите 15, а в последната дивизия „D“ – останалите 16 държави. Във всяка дивизия с жребий отборите ще бъдат разпределени в 4 групи по 3 или по 4 отбора. Във всяка група ще се играе на разменено гостуване, подобно на европейските квалификации, което означава по 4 или 6 мача за всеки национален отбор в зависимост от това дали е в група с 3 или 4 отбора. Мачовете ще се играят през септември, октомври и ноември 2018 г. Победителите във всяка група се класират за по-горната дивизия на следващото издание на Nations League, заелите последно място в групата си – изпадат в по-долна дивизия, ако има такава. Победителите от четирите групи в дивизия „А“ ще играят във финалите на Nations League, които ще се проведат през юни 2019 г. по системата полуфинали в един мач, мач за третото място и финал.
България – Швеция

След приключване на квалификациите за Евро 2020, които ще се проведат през месеците март, юни, септември, октомври и ноември на календарната 2019 г. ще се изиграят и плейофите на Nations League, които ще определят последните 4 държави-финалисти на Евро 2020 освен вече определените 20 от квалификациите (победителите и завършилите втори във всяка група). В плейофите на Nations League един срещу друг ще се изправят 16 отбора (на теория това би трябвало да са победителите от всяка група във всяка дивизия). Тъй като вероятно доста от тези държави вече ще са се класирали за Евро 2020 от европейските квалификации, тяхното място ще бъде заето от следващия отбор с най-добро класиране в Nations League, който не си е извоювал място на финалите на европейското през квалификациите.

На теория победителите от всяка група в съответната дивизия трябва да изиграят полуфинали в един мач и финал, за да определят шампиона на всяка дивизия и финалист на Евро 2020. На практика обаче, тъй като много от държавите в дивизия „А“, които са победители в своите групи на Nations League, ще се класират за европейското през квалификациите, ще се наложи попълване на отборите за плейофите от по-долна дивизия и това ще доведе до интересни размествания.
България – Швеция

В момента България заема 33-о място в класацията на националните отбори на УЕФА, което ни отрежда място в дивизия „С“ заедно с отборите на Словения, Албания, Черна гора, Сърбия, Шотландия, Чехия, Румъния, Гърция, Израел, Кипър, Норвегия, Финландия, Естония и Азербайджан. В ранглистата е възможно да настъпят размествания след последните два мача от европейските квалификации за световното в Русия, но тези размествания едва ли ще са драматични. Ако Nations League трябваше да започне днес, дивизиите биха изглеждали така (с уговорката, че всяка група в отделните дивизии ще се определи на жребия в Лозана на 24 януари 2018 г.):

ДИВИЗИЯ „А“: Германия, Португалия, Белгия, Испания, Швейцария, Франция, Англия, Италия, Полша, Хърватия, Исландия и Уелс

ДИВИЗИЯ „В“: Русия, Северна Ирландия, Словакия, Швеция, Холандия, Украйна, Босна и Херцеговина, Австрия, Турция, Ирландия, Дания и Унгария

ДИВИЗИЯ „С“: Словения, Албания, Черна гора, Сърбия, Шотландия, Чехия, Румъния, Гърция, България, Израел, Норвегия, Кипър, Финландия, Естония, Азербайджан

ДИВИЗИЯ „D“: Литва, Беларус, Грузия, Армения, Македония, Фарьорски острови, Люксембург, Латвия, Молдова, Казахстан, Лихтенщайн, Андора, Малта, Косово, Сан Марино, Гибралтар

Тъй като домакинът на Мондиал 2018 Русия не участва в квалификациите за световното догодина, е възможно след края им да се изкачи в дивизия „А“ и да изпрати Уелс в дивизия „В“.