Начало Свят Първичния ни страх от клоуните генерира рекордни приходи за „То”

Първичния ни страх от клоуните генерира рекордни приходи за „То”

2476

Филмът „То” по романа на ужаса на Стивън Кинг с чудовището-клоун Пениуайз събра рекордни приходи от прожекции в Северна Америка. „То” силно привлича и българската кинопублика.

Историята за седемте деца и чудовището-клоун Пениуайз е гледана на големия екран от 16 209 зрители, приходите от билети за прожекциите само за първите дни са вече над 152 788 лева. Клоуните са смешни, но и… много страшни. Оказва се, ужасът от тях датира от векове.

Така наречената коулрофобия – необяснимия страх от клоуни, датира от епохата на шутовете в кралския двор в Англия през 16-и век. Според психологът Александра Хамлет, част от тези страхове идват от разпространената през 1970г. теория на специалиста по роботика Масахиро Мори за зловещата долина. Той твърди, че леко деформираните копия на човешка външност генерират усещане за рязка промяна у хората. Психоложката обаче признава, че Стивън Кинг е въвел фобията от клоуни в масовата култура благодарение на адаптирания по книгата му „То” сериал от 90-те години на миналия век.

Самата книга на Стивън Кинг е една от най-обемистите творби на Кинг – надхвърля 1000 страници. Смятана е за една от най-добрите му книги и разглежда темите за способностите на човешката памет, за детските травми и за грозотата, изровени зад фасадата на малко, спокойно градче.

предишна статияБългария ще е в група C на новата Nations League
следваща статияДори опаковките на вредните храни са опасни за здравето, предупреждават американски учени